defect simplu la portabila Alinco DJ-V5

Ziua buna dragii mei…

zilele trecute , acu vreo saptamana , am constatat ca nu prea ma mai auzeam cu portabila mea alinco dj-v5 prin bucuresti…cand ma auzeam cand nu…in sfarsit intr un final a pus capac tot cand nu am putut vb la 2 blocuri distanta …am zis atunci ca e naspa problema …eu ii pusesem o antenuta mai mica si am crezut ca a avut reflectata prea mare si s a ars finalul
dar am vazut ca a doua zi mergea iarasi , si am pus un beculet pe antena si cand se aprindea cand se stingea …am obs ca daca loveam portabila se aprindea ,…dar pana la urma nu a mai mers deloc .

si mi am luat inima in dinti si am facut-o bucati…

nu e greu de facut bucati doar ca trebuie respectata ordinea :

adica se scoate acumulatorul si se vad doua surubele , se desfac…se scoate antena se scoate cauciucul de la antena se scoate butonul rotactor de canale si dupa aia ala de volum . se scoate usor bucata de metal care e statia …mare atentie la ledurile smd de pe fata …si firele de la difuzor pe care recomand sa le dezlipiti.
pe partea cu contactele de tastatura mai este un surubel mic . se scoate si ala.
nu se forteaza sa iasa cablajul ca inca nu iese . :)) se desface inelul filetat de la potentiometrul de volum . se descositoreste o lipitura mica de pe o tablitza care duce la display. acuma de abia iese placa cu displayul .

trebuie sa ajungem mai jos …se cauta 2 surubele care tin o tablita de ecranaj se desurubeaza si ne uitam dupa inca 2 lipituri pe placa de RF ca sa iasa si tabla aia de ecran .

acuma e acuma …..asta trebuie sa aveti pe masa :

:))) dezarmant …dar nu e problema daca tinem minte ce am facut sa facem in sens invers .

iata cum am descoperit defectul :
stiam ca e un contact imperfect pt ca ba mergea ba nu…finalul nu avea cum sa fie ars …dar totusi dupa ce m am uitat cam o ora si ceva cu lupa nu am vazut nimic ciudat sau ceva care sa nu fie lipit ok …oricum componentele sunt toate smd si lipite la aer cald asa ca mare lucru nu prea ai ce sa lipesti pe acolo …m am uitat de mi s au facut ochii ca la melc …nimic frate …zic emisie nu pot sa ii dau ca nu este felia cu procesorul de deasupra pusa …dar zic totusi daca torsionez un pic placa si o bag dar cat sa ramana un loc mic pe unde sa bag ceva e super bine …si nu o pun cum venea ea placa de deasupra bagata prin gaura de la potentiometru , o pun un pic torsionata sa pot baga o scobitoare cu care sa scobesc pe la smd-uri ca la o masea stricata … si pun un bec pe antena , pun acumulatorul si dai drumu ..porneste statia asa cum e si ii dau emisie …nimic …mai scobesc eu cu scobitoare pana PACCCC EMISIEEEE SE APRINDE BECUL !!!
ma uit eu pe unde am scobit si tin minte . acolo dedesupt un tranzistor motorola gen BFR… cred eu prefinalul sau finalul…in fine ma uit bine la picioruse ..nimic lipite bine .
mai fac o data operatiunea cu scobitoarea si pe ce credeti ca apasam ??? pe un surubel care cred ca dadea masa in zona aia la final , deci finalul nu avea masa decat prin surubel care era slabit …huh …zic hai ca am scapat usor , mai este acolo un surubel pe care l am strans si pe ala , este mai sus spre un hibrid alb de ceramica…

mai jos pun poze ca sa vedeti surubelul si scobitoarea indreptata spre el …

Leave a Reply

  • Rain Viewer