atentie la parole !!!

Parolele simple, care duc lipsa de trasaturi si caractere distinctive, sunt floare la ureche nu numai pentru hackeri dar si pentru cei cu notiuni minime de securitate IT. Mai multe studii realizate pe aceasta tema avertizeaza utilizatorii de computere sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si alege parola computerului, a e-mail-ului sau a conturilor bancare.

O analiza statistica a 28.000 de parole furate de pe un site popular in Statele Unite si postate pe Internet a demonstrat ca oamenii sunt prea comozi si nu-si fac prea multe griji atunci cand trebuie sa-si aleaga o parola.

Astfel, 16% dintre parole erau compuse din prenumele utilizatoruluiAlte 14% din parole erau compuse din cea mai simpla combinatie de litere de pe tastatura, combinatii simple si usor de memorat precum “1234” sau “123456”. Pentru altii, foarte populara este combinatia “qwerty” sau “abc123”.

Cinci procente din numarul total de parole furate erau nume ale unor show-uri de televiziune celebre, filme, sau echipa de fotbal favorita.

Cuvantul “parola” sau alte combinatii usor de ghicit precum “parola1” sau chiar “password” au contribuit cu 4%.

Ciudat si amuzant, in acelasi timp, este faptul ca unii oameni isi aleg parole care exprima atitudini, precum “nu_imi_pasa”, sau alternative sentimentale – “teiubesc” sau “teurasc”.

In urma studiului, expertii in securitate au sugerat utilizatorilor de internet sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si alege o parola. Variantele, desi par multe si greu de ghicit, sunt simple pentru un ochi experimentat, astfel ca parolele pot fi sparte foarte usor. O simpla protectie in aceasta privinta ar fi alegerea unei parole formata din cat mai multe litere (cel putin si simboluri sau cifre. sau a unui apropiat al acestuia.

Leave a Reply

  • Rain Viewer