cutremur

“Cum trebuie sa fim pregatiti pt.cutremur “

IN CAZ DE CUTREMUR
Daca cutremurul ne surprinde dormind ,este indicat sa
ne rostogolim din pat jos ,la baza patului .NU este indicata adapostirea langa tocurile usilor.De asemenea un adapost foarte bun este in cada .
NU STAM LANGA OBIECTE MARI CARE POT CADEA,
BIBLIOTECA , RAFTURI SUSPENDATE SAU GEAMURI.
Dupa incetarea cutremurului , este posibil ca lumina sa nu
functioneze , de aceea va trebui sa avem o lanterna la indemana.
NU aprinde bricheta sau chibritul , deoarece pot exista scurgeri de
gaze . De asemenea nu este indicat sa aprindem veioza sau lustra.
Ne imbracam cu strictul necesar si urmam pasii de mai jos fara sa
intram in panica :

1 – Se iau actele casei ,acte personale (portofel) si telefon mobil (B.I. Pasaport)(nu pierdem timpul luand lucruri inutile,tv,laptop,etc)
2 – Se inchide flacara aragazului daca este deschisa.
3 – Se imbraca copii si se elibereaza afara animalele domestice care
pot deveni violente de la sperietura.
4 – Daca este posibil se opresc sigurantele de curent ale casei.
5 – Se ia rucsacul mic din hol si cheile apartamentului.
( rucsacul contine o sticla de apa, conserve , pachete biscuiti , medicamente , un aparat radio pe baterii , o lanterna , copii dupa actele membrilor familiei )
6 – Verificam daca sunt toate persoanele din casa gata de iesire.
7 – NE ASIGURAM LA IESIREA DIN APARTAMENT APRINZAND LANTERNA CA SCARILE BLOCULUI SUNT LA LOCUL LOR SI
NU PREZINTA FISURI SAU CRAPATURI !!! inchidem apartamentul si coboram cu grija treptele deoarece pot fi slabite sau fisurate din cauza cutremurului (nu folosim ascensorul ! )
8 – La iesirea din imobil suntem atenti la eventuale fire de curent
care s-au rupt de pe stalpi ,sau la geamuri sparte pe care putem aluneca .
9 – Ne indreptam catre cel mai apropiat loc viran ,stabilit dinainte
cu toti membrii familiei (este posibil sa nu functioneze telefoanele fixe si mobile) (ascultam postul national de radio)

realizati periodic cu membrii familiei o asemenea simulare pt a vedea cat sunteti de pregatiti si in ce timp puteti sa parasiti in siguranta casa.

O sa incerc sa fiu cat mai scurt si concis , pt a putea fi retinute informatiile.
Voi scrie cronologic , cum trebuie sa fim pregatiti in caz de cutremur , ce trebuie sa facem cand este cutremur si ce trebuie sa facem dupa cutremur .
Eu unu personal fac parte din reteaua de urgenta a radioamatorilor din Bucuresti care este instruita de Apararea Civila si in general toate localitatile au asemenea retele de urgenta. Suntem instruiti periodic si luam parte la activitati de simulare de dezastre naturale sau alt tip de dezastre . Atuul nostru este reprezentat de o retea de comunicatii proprie , independenta ce retelele oficiale . In caz de calamitate este foarte important sa poti comunica si sa poti evalua rapid zonele afectate , raportand Apararii Civile eventualele situatii critice .
Teoretic suntem pregatiti pentru orice , insa depinde numai de noi cum ne vom comporta in acele clipe .
Pentru cunostinta generala , frecventele locale in Bucuresti de apel in caz de urgenta sunt in banda de 2 metri , 145,225Mhz , in banda CB de 27Mhz , 27,225Mhz iar in banda de 70cm , 438,950Mhz ,438,975Mhz unde sunt si 2 repetoare functionale , daca dispuneti de statii din acelea walkie-talkie PMR canalul de urgenta este ,canalul 1.

acuma sa o luam metodic si sa judecam la rece :

In primul rand casa in care locuim trebuie sa fie optimizata si aranjata de asa natura incat sa reducem riscul de a fi raniti in timpul cutremurului de caderea unor obiecte grele . de aceea locul unde ne petrecem cea mai mare parte a timpului cu familia trebuie cel mai bine aranjata din acest punct de vedere.
bibliotecile inalte si grele , dulapurile suspendate ,lustrele grele, oglinzi,acvarii sau diverse piese de mobilier inalte trebuie ancorate bine in pereti. usile dulapurilor de bucatarie trebuie sa se inchida bine , pt a preveni caderea veselei sau a diverselor obiecte din ele. recipientii cu diverse substante inflamabile sau toxice trebuie depozitate pe balcon sau in alte locuri unde varsarea sau spargerea lor nu ar crea probleme.
Este bine sa stim unde sunt sigurantele de curent , robinetii de inchidere a apei si gazelor. Accesul in imobil nu trebuie aglomerat cu obiecte care ar putea cadea si bloca eventuala evacuare .
Este bine sa avem depozitat undeva intr o camara langa iesire un rucsacel care sa contina minimum necesar si anume , conserve pt 3 zile , apa , cateva haine mai groase ,o lanterna , un aparat de radio pe baterii si rezerva de baterii pt el pt 3 zile , cateva medicamente de uz general , algocalmin etc etc. bandaj .
Administratorii de imobil trebuie sa aiba la fiecare scara de bloc la subsol sau intr un loc stiut de toti locatarii ,o trusa de deblocare de usi ,si anume , un ciocan mare , un tarnacop , lopeti , 2 – 3 stingatoare .
Este bine ca din cand in cand sa se faca o simulare cu toti locatarii.
Fiecare familie trebuie sa se autoinstruiasca si sa isi organizeze singura un plan de actiune in caz de cutremur.
In primul rand trebuie stabilit un loc viran de intalnire cunoscut de toti membrii familiei , in caz ca fiecare membru este in alta parte . acest loc poate fi un parc sau orice alt loc viran cunoscut de toti membrii familiei.
in principiu cam acestea ar putea fi masurile de precautie care ar putea fi luate .

ce facem daca incepe cutremurul ?
cat timp avem la dispozitie in cazul unui seism sa ne aparam ?

Răspuns: Suficient, dacă suntem pregătiţi din timp. Cutremurele de pămant se declanşează brusc, au o perioadă de acţiune scurtă in timp (de cca. 20 – 90 secunde, in funcţie de tipul şi mărimea cutremurului, tipul clădirii şi amplasamentului, amplificările posibile, etc.).

Seismele puternice de adancime intermediară din zona Vrancea pot avea, de regulă, durate mai mari şi pot produce oscilaţii mai ample la unele clădiri, senzaţii dezagreabile de tipul răului de mare sau dezechilibrului, toate acestea intr-un spaţiu in care mobilerul se mişcă, se aud zgomote ciudate si uneori se intrerupe iluminatul.

Cu toate acestea, locuitorul dintr-o clădire nu trebuie să se lase copleşit, să şi propună să reziste (numărand de exemplu, rar, pană la 100) şi mai ales să nu intre in panică !

Este deci posibil şi necesar să te protejezi, chiar pe durata unui cutremur ! Dacă v-aţi protejat timp de 2 minute, aţi trecut de principalul pericol !
Reţineţi următoarele RECOMANDĂRI – verificate de experienţa rominească şi internaţională – şi care trebuie memorate, dar şi inţelese; intr-o situaţie de criză, creierul va căuta aceste informaţii in memorie şi le va readuce in atenţie ca un computerul personal , evitind reacţiile de panică şi catastrofice:

a) Aplicati regulile de comportare raţională, individuale şi de grup (familie):

1- Păstraţi-vă calmul, nu intraţi in panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrini şi femeile. Nu vă speriaţi de zgomotele din jur;

2- Preveniţi tendinţele de a părăsi locuinţa de la etaj, deoarece faza seismică iniţială are o durată redusă, astfel incat tocmai faza puternică a mişcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, in aglomeraţie şi panică, conducand, la accidente grave, nedorite.

Atenţie !

Scările sunt elemente de construcţii foarte sensibile la deplasările diferenţiate ale etajelor, şi, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări sub efectul oscilaţiei seismice este extrem de periculoasă.

Chiar dacă ieşirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinţă parter ar fi in pricipiu posibilă şi fezabilă in scurt timp ( in special pentru persoane tinere), afară sunt multe alte riscuri: calcane şi coşuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

3- Rămaneţi in locuintă, departe de ferestre care se pot sparge şi vă pot accidenta, protejaţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, sub un birou sau masă pe care le cunoaşteţi dinainte că sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc.

in lipsa unor astfel de posibilităţi vă puteţi proteja stand la podea langă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa in jos iar cu palmele mpreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele pe lateral capul. tocul uşii (care este intr-adevăr solid şi eficient numai in clădirile de zidărie) sau intr-o zonă sigură dar şi indepărtată de pereţi exteriori care se pot desprinde sau ferestre care se pot sparge. daca sunteti in baie si sunteti in cada e ok . incercati sa deblocati scurgerea ,pt a se scurge apa din cada si ghemuiti va in cada , este un loc foarte sigur. de asemenea unele blocuri au incaperile de baie construite dintr-o singura bucata adica sunt un fel de cuburi turnate direct si aduse atunci cand s a construit blocul . aceste bai se intalnesc la blocurile de 4 etaje in general.

4- Dacă este posibil, inchideţi sursele de foc cat puteţi mai repede iar dacă a luat foc ceva interveniţi imediat după ce a trecut şocul puternic.

5- Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, evitaţi aglomeraţia, imbulzeala, iar dacă puteţi deschideţi uşa locuinţei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, in vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.

7 Atenţie ! in timpul mişcării seismice sau după cutremur, animalele de casă sau curte (altfel liniştite) pot deveni neliniştite şi pot avea reacţii agresive sau de apărare. Eventual, daţi drumul cainilor din lesă intr-o curte protejată.

8- Dacă vă aflaţi in afara unei clădiri, deplasaţi-vă cat mai departe de clădire, feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuşi in stradă. Nu fugiţi pe stradă, deplasaţi-vă calm spre un loc deschis şi sigur.

9- Daca sunteti in metrou ramaneti calmi deoarece este cel mai sigur loc.

Intrebare: Cat de repede putem să părăsim locuinţa după seism ? La ce interval se produc replicile seismice ?

Răspuns: Nu vă grăbiţi să plecaţi ! Dacă sunteţi teafăr, mai aşteptaţi puţin Ce mai contează 5 sau 10 minute Dacă locuinţa dvs. pare că a rămas tot in picioare (!) şi vă este teamă, este semn bun : existaţi !

Dacă mişcarea a fost puternică, alte replici nu vin atat de repede şi sunt, in general, mai mici. Oricum, trebuie să vedeţi ce este in jur, dacă şi unde puteţi să plecaţi.

Trebuie să aplicaţi regulile de comportament după un cutremur puternic şi anume:

1.-Nu părăsiţi imediat spaţiul, camera, apartamentul, clădirea in care v-a surprins seismul. Acordaţi mai intai primul ajutor celor afectaţi de seism. Calmaţi familia, persoanele intrate in panică sau speriate, in special copiii de varstă mai fragedă.

2.-Nu utilizaţi telefonul decat pentru apeluri la salvare, pompieri sau organismul cu insărcinări oficiale in privinţa intervenţiei post-dezastru, in cazuri justificate, spre a nu bloca circuitele telefonice.

Oricum este posibil ca reteaua de telefonie mobila sa nu mai functioneze si chiar si cea de telefonie fixa. De aceea recomand oricui vrea sa fie un pic mai pregatit sa isi cumpere o pereche de statii de emisie receptie in banda CB de 27Mhz unde nu este neceara licenta de radioamator , sau chiar niste walkie-talkie -uri PMR in 400Mhz.
Aceste statii nu au putere foarte mare dar au putere suficienta pt a acoperi un cartier sau cu o antena degajata chiar tot orasul.

3.-Verificaţi preliminar starea instalaţiilor electrice, gaze, apă, canal, verificaţi vizual starea construcţiei in interior. in caz de constatare de avarii, inchideţi alimentarea locală sau generală şi anunţaţi unitatea de specialitate pentru intervenţie. Nu folosiţi foc deschis. este posibil sa fie fisurate conducte de gaze !!!

.-Ascultaţi numai anunţurile posturilor de radioteleviziune naţionale şi recomandările de acţiune imediată ale organelor in drept.

.-Fiţi pregătiţi psihic şi fizic pentru eventualitatea unor şocuri ulterioare primei mişcări seismice (aşa numitele replici), fără a intra in panică. Nu daţi crezare zvonurilor care apar frecvent imediat după seisme, chiar dacă aparent sunt vehiculate de aşa-zişi specialişti !

Deblocarea căii de acces se poate incerca numai dacă prin aceasta nu se inrăutăţeşte situaţia (de exemplu prin mişcarea dăramăturilor sau a mobilierului). O variantă clasică de comunicare cu cei din afară (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Direcţia de Protecţie Civilă vor concentra personal specializat şi aparate de ascultare ca să identifice locurile cu persoane blocate), este să bateţi la intervale regulate cu un obiect tare in conducte invecinate sau in pereţii incintei, iar dacă aţi stabilit contactul verbal, furnizaţi informaţiile cerute şi cereţi prim-ajutor necesar.

Nu vă preocupaţi de durata timpului scurs pană la salvare, deoarece in astfel de condiţii, deşi timpul pare nesfarşit, corpul uman şi mobilizează resurse nebănuite pentru a trece peste o perioadă critică. in acest mod se explică durate extreme de rezistenţă de sute de ore in condiţii de blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile, inregistrate in ţara noastră in 1977 şi in mod similar in intreaga lume.

intrebare: Ce simţim după seisme ? Ne putem aştepta la stări depresive şi alte tulburări ?

Răspuns: Uneori, da ! Depinde de particularităţile fiecărei persoane !

Deşi s-a manifestat şi după 1977, sindromul de stres post-traumatic (PTSD – sindromul de dezastru ), a fost mai puţin studiat la noi. Acest sindrom survine intre cateva saptămani şi cateva luni după expunerea la factorul stresant, şi este insoţită de reconstituirea şi retrăirea evenimentelor traumatice grave, sentimente de disperare şi dezvinovăţire, impresia şi convingerea obsesivă că evenimentul catastrofal se va produce din nou, ceea ce produce sentimentul intens de cădere psihică.

După seismele de Vrancea din august 1986, urmate de cele din toamna lui 1986 din Bulgaria, sunt cunoscute reacţiile de panică ale unor locuitori ai Capitalei, care şi-au părăsit locuinţele un anumit timp.

intr-o clădire, mai ales la etajele superioare din structuri flexibile, din cauza oscilaţiilor clădirii şi a mobilierului, a emoţiei, percepţia personală a seismului va fi deformată ( nu se mai termină, cade casa pe noi, etc. !! ), va fi normal să apără o senzaţie de teamă, chiar la cei care au mai trecut prin evenimente seismice.

Reacţia şi comportarea de grup depinde de unele efecte in lanţ, cum ar fi panica produsă de unele persoane prea emotive fără experienţă, grupul poate intra sub autoritatea unui lider de moment care il va orienta bine sau greşit.

in funcţie de experienţa şi indemnurile liderului, grupul se poate comporta in faza critică a oscilaţiilor seismice de la haotic pană la solidar şi eficient.

asadar sper ca ati retinut ceva din ce am scris eu aici , si sper sa va descurcati atunci cand va fi nevoie sa aplicati ce ati citit aici. Nu pot sa va urez sa nu vi se intample , pt ca statistic , fiecare om asista cel putin o data pe parcusul vietii lui la un cutremur destul de puternic.

Asadar fiti cu capul pe umeri si comportati-va rational….

Leave a Reply

  • Rain Viewer