modificare acumulator yaesu FT897

Ziua buna draguteii mei.

pentru ca sunt un chitros , si de fapt sunt chitros pentru ca nu am asa multi bani , multe chestii le improvizez eu . normal o chestie improvizata risca sa iti explodeze in cap sa scoata fum sa ia foc sa mai stiu eu ce sa faca… dar daca esti un pic atent nu se intampla nimic si functioneaza chiar in parametri …

dupa cum bine stiu unii dintre voi care au yaesu ft897 , inauntru este un loc pentru doi acumulatori optionali FNB-78 NiMH

dupa cum se vede si in poza sunt doi conectori cu 3 pini , conectorul de la acumulatorul A si B
pini sunt in felul urmator , cum tii statia cu butoanele spre tine si cracii in sus , pini din margine spre stanga adica cei dinspre peretele statiei sunt – minus
pini dinspre coolere sunt + plus
pinii din mijloc sunt pt semnalizarea incarcarii. ei duc intr un circuit spre ledurile de pe panoul frontal , despre care o sa povestesc mai tarziu…

acel sistem cu 2 acumulatori costa o stiva de bani si nu se merita sa dai atatia bani pe niste nenorociti de acumulatori .
asadar si prin urmare , eu aveam aici un acumulator de la o camera video , dar care mergea si la un telefon mobil motorola mai vechi , model din acela cu maner sus.
in fine ca sa scurtez povestea , acumulatorul l am cumparat cu 1,4mil de la GPbateries si cred ca mai aduc daca cere cineva , pe el scrie MP1222A si este asta de AICI


oricum acumulatorul se potriveste la camerele video panasonic MD9000 sau M7

si acuma , ai nevoie de un bec de semnalizare de 12v/5w ,o dioda cat mai bazata si o rezistenta de 1,5kile
eu am mai gasit si un tub de textolit in care am bagat becul , cu toate ca oricum pe acolo e numai fier si tabla si nu are ce sa se topeasca , si oricum becul nu se aprinde la maxim , cel mult se inroseste un pic filamentul. nu mai intru in detalii cum functioneaza cel mai simplu incarcator de acumulatori cu bec ,pt ca si soferii de pe rabe stiau de sistemul asta si il foloseau ca sa suplineze un releu de incarcare sau un circuit mai complex . (e simplu principiu oricum si functioneaza la acumulatorii cu pb)
dioda trebuie pt ca sa nu o ia curentul inapoi spre incarcator si pt a se aprinde ledul de incarcare numai atunci cand se incarca acumulatorul , rezistenta , trebuie si ea :)))

deci . se desface capacul de metal care acopera partea cu piese a statiei , bine inteles in prealabil se deface capacul de sus negru…( banc cu “prealabil” : o tiganca se duce la farmacie sa ceara un medicament pt pasarica , si farmacistul ii da niste ovule si ii spune sa si le bage in pasarica , dar sa se spele in prealabil. tiganca iese afara si se gandeste un pic dupa care se intoarce la farmacist si ii zice : daca nu am “prealabil” pot sa ma spal in lighean? )

mai departe dupa se s a desfacut chepengul de la piese se localizeaza in partea stanga sus firele de alimentare a statiei. cele care sunt sus de tot ne intereseaza ,pt ca alea vin direct din mufa de alimentare externa , unu e rosu unu e negru.
alea de mai jos ,tot rosu cu negru sunt de la intrerupatorul de acumulatori A si B
nu avem treaba cu ele.
eu personal am ales ca pe circuitul de acumulator A sa nu pun nimic deci cand dau intrerupatorul pe pozitia A nu mai este conectat deloc acumulatorul la statie.
din calculele mele am vazut ca in statie intra 2 bucati de acumulatori dastia de care am eu . nu intra pe lungime , intra pe latime ca in poza. (eu o sa mai cuplez inca unu in paralel cu asta)
de la firele de alimentare care vin din mufa externa , se trag 2 fire de vreo 20 cm pe langa sasiu acolo unde este o tesitura la chepengul care l am scos mai devreme.
mare atentie la neatentie : sa nu ciupiti izolatia firelor , sa nu plimbi letconul cu bila de cositor pe deasupra cablajului cu piese , sa nus ce mai faci pe acolo , par chestii banale , dar cand se intampla dupa aia zici ca ma da cum am putut sa fac asa ceva…
deci atentie ca e ceva amperaj pe acolo si e de ajuns un scurt circuit si ti se topeste firul in mana , dimpreuna cu degetele ..si le vezi cum cad in statie :)))

deci firul negru care l am tras mai devreme de la -minusul general in cositorim la minusul acumulatorului si la minusul mufei B .
firul rosu care e tras de la + plusul general il cositorim pe tzucumbarul sau guguloiul sau cum vreti voi sa ii spuneti la beculet . m am gandit ca e mai bine la tzucumbar in caz in care cumva fasungul becului ar atinge de carcasa de tabla s ar aprinde becul si nu s ar topi firul …in fine …
de tabla fasungului de la bec se pune minusul diodei . de plusul diodei se leaga firul de + plus de la acumulator si pinul de la mufa tot plusul .
rezistenta de 1,5 kile se leaga intre fasungul becului si minusul diodei , adica intre ele . am ales asa pt ca daca s ar arde becul si nu ar mai trece curent spre acumulator , ledul nu ar mai indica incarcarea .
o sa vedeti ca atunci cand incarca se aprinde ledul de pe fata statiei rosu . (la Batt B)

statia are un circuit din niste relee si nu merge si cu acumulatorul si cu sursa externa in acelasi timp . deci daca se scoate alimentarea externa statia se opreste nu ramane deschisa . trebuie comutat acumulatorul si repornita .
plus de asta statia mai are un circuit la led ul de pe fata , ala rosu ca am impresia ca el clipeste portocaliu cand acumulatorul e in functiune sau cand semnalizeaza ca e cam consumat , probabil ca indica fals pt ca nu mai stie ce sa creada despre acumulator statia , dar functioneaza nu e nici o problema . ledul care clipeste portocaliu se stinge in timpul emisiei . am vazut pe ecran ca apare un simbol de baterie , plus de asta am dat cu 30 de wati in 145 si scadea voltmetrul de pe statie la 9,5v si mergea nu avea nimic…in fine incurcate sunt caile curentului electric…
din ce am citit eu , am inteles ca oricum este folosit alt circuit pt acumulator la statie , adica sa mai faca ceva economie la curent , si am observat ca pe baterie ventilatoarele nu mai pornesc . desteapta chestie …

asa arata ingineria la mine…o sa mai bag inca un acumualtor tot de acest tip , in paralel cu el. cred ca o sa fie distractiv pe munte . :)))
oricum noi alimentam statiile la 13,8 – 14v asa ca se incarca acumulatorul de 12.

inca o data va zic , aveti grija la fire cum le trageti pe acolo si cum se ating ca iese o flama de nu te vezi si se topeste tot daca nu esti atent …eu am zis , sa nu zici ca nu am zis…

hai 73….

EDIT 19 APRILIE 2014

am mai modificat o statie Yaesu FT 897  numai ca asta are 3 acumulatori .si sunt mult mai ieftini decat cei de camera video. sunt niste acumulatori de la Caranda , pt ups-uri, VLRC .  astia sunt un pic mai mari, (cu vreo 4 mm ) si trebuie facut din tabla alt capac pt dedesupt. se face foarte simplu , pe o menghina , nu are nimic complicat la el. trebuie doar o bormasina si un flex de taiat tabla. se indoaie in spate la 90grade, si in fata vine un pic tesit. (la acumulatori se scoate capacul de plastic si se turtesc treminalele un pic ,pt ca altfel nu intra 3 acumulatori (se unesc terminalele intre ele cu fire cat mai scurte si cat se poate de groase, mare atentie sa nu ciupiti firele de + , minusul se trage in spatele statiei ,la surubul de carcasa) Cu 3 acumulatori din astia avem 6,6amperi , cea ce nu e de ici de colo… 😀   pozitia B de la acumulatori a fost desfintata , am desfacut firele din ambele pozitii ale butonului pe B, (firul subtire care comuta circuitul de sesizare a acumulatorului, si firul gros de alimentare din acumulator)  si pe o parte din contactele ramase libere ,(cele cu comutarea alimentarii(pt ca butonul are 2 randuri de contacte 3+3 basculante)  . pe ramura externa a butonului (adica nu centralul) se pune un fir care vine cu +  din mufa din spate de alimentare. pe mijloc se cositoreste un + de la acumulatori adica atunci cand dai pe B , nu mai tine cont de circuitul de reducere a puterii cand statia opereaza pe acumulator. intra direct in spate din acumulatori. pe pozitia A , statia vede ca este pe acumulatori si reduce puterea automat. de asemenea daca se tine butonul in pozitia B cand e pe sursa, becul este suntat si intra curent fara limitare in acumulatori, adica un fel de incarcare rapida. daca statia nu are sursa conectata , si se trece pe pozitia B, pe mufa din spate a statiei , implicit pe firele care intra in statie, va iesi curent din acumulatori. (se poate alimenta si altceva cu 12v)

Leave a Reply

  • Rain Viewer