Facebook poate prezice daca vei fi parasit(a) de iubit sau iubita in urmatoarele 60 de zile

inteligenta artificiala nu este departe , iata ce algoritm s-a descoperit …

Cercetatorii Fecebook si cei de la Universitatea Cornell au descoperit o formula care prezice daca un cuplu se va desparti pe durata a 60 de zile urmarind activitatile lor pe reteaua de socializare.

Jon Kleinberg, un specialist in IT de la Universitatea Cornell si Lars Backstrom, un inginer in cadrul Facebook au analizat conturile a 1,3 milioane de utilizatori de Facebook care precizau ca se afla “intr-o relatie” cautand o formula care sa prezica persoana care le era partener(a), relateaza www.businessinsider.com.
Echipa de cercetatori din cadrul acestui proiect a realizat ca, pentru a afla cine cu cine se afla intr-o relatie pe Facebook, cheia o reprezinta “dispersia” retelei de prieteni. Ce inseamna asta?
Numarul total de prieteni pe care un cuplu ii imparte este un indicator slab al relatiei romantice dintre cei doi. Cel mai bun indicator al unei relatii este ceea ce cercetatorii numesc “dispersie”.
Aceasta masoara prietenii comuni, dar si prietenii mai “indepartati” ai unui individ, cu care comunica mai putin. Un grad ridicat de dispersie presupune ca prietenii comuni ai unui cuplu nu sunt strans conectati intre ei.
Partenerul romantic al unui utilizator e ca un pod intre lumile sociale ale acelui individ“, sustine Kleinberg. Atunci cand aceasta formula de dispersie nu identifica corect partenerii, reiese ca relatia are probleme.
Acest algoritm de dispersie a fost capabil sa identifice in mod corect partenerul unui utilizator in 60% dintre cazuri.
Astfel, un cuplu care se declara pe Facebook ca fiind “intr-o relatie”, insa nu are un grad ridicat de dispersie pe Facebook are cu 50% mai multe riscuri sa se desparta in urmatoarele doua luni decat un cuplu cu o dispersie ridicata.
In imaginea de mai jos “cuplul” este usor de identificat in functiile de nucleele de prieteni de pe Facebook. Spre exemplu, pentru utilizatorul aflat in centrul diagramei, cele doua nuclee aflate deasupra sa si in dreapta sa reprezinta prietenii apropiati si colegii de munca, in timp ce partenerul romantic se afla in stanga-jos a imaginii.

 Sursa: Business Insider

Leave a Reply

  • Rain Viewer