defect blitz nissin speedlite di622

din ciclul , suntem prea saraci ca sa aruncam lucrurile bune dar care s-au defectat si pot fi reparate , va prezentam blitzul  Nissin Speedlite DI622  care in urma unui soc termic i s-a spart lampa , tubul de blitz efectiv.
nu mai dam nume , ca se stie cine l-a spart si cum l-a spart de la frig la cald , nu l-am spart eu, altcineva… deci nu e vina mea :))))
pe scurt , zilele astea cand a fost frig , i-am dat blitzul cuiva , i l-am probat in masina unde era destul de cald , si cand l-a pornit mai la frig sau ceva , nu stiu poate a fost o intamplare , s-a spart efectiv tubul de blitz care e gros cat un bat de chibrit… (si mai sta si intr-o tensiune fizica cu un elastic prin spate cumva prins , scrie pe forumuri ca se rupe frecvent acest tubuletz.) (acuma normal nu stiu daca nu l-a trantit cumva , nu mai conteaza , esenta e ca era spart)

LATER EDIT , 6 MARTIE 2014 ——-
intamplator zilele trecute mi-au cazut ochii pe un aparat foto , pe care il am eu de foarte mult timp , culmea tot de la tov. care mi-a spart tubul din Nissin , un aparat foto Polaroid 600 . ce sa vezi cum stateam eu asa si fumam o tigara (exact ca in portiunea aia dintr-un film romanesc cu Sergiu Nicolaescu, care spune la un moment dat “eu cand fumez imi vin idei” ) cand imi dau seama ca are inauntru , vazand pe ferestruica de plastic, un tub de blitz exact la lungimea pe care o avea tubul care s-a spart din Nissin.
m-am dus in atelier si m-am pus pe treaba. s-a desfacut cam greu partea de sus rabatabila cu blitz de la Polaroid , dar pana la urma l-am dovedit. placa cu componente electronice am oprit-o pt ca o sa fac un blitz slave din ea . (o sa va zic la momentul potrivit si cum sa va construiti singuri un blitz slave)
am scos tubuletul din Polaroid , si m-am apucat sa il pun in Nissin. m-am chinuit ceva , cu penseta cu o mica surubelnita , pt ca nu se baga asa usor, trebuie pus si acel elastic care il tine pe pozitie. (se vede in unele poze acel elastic de cauciuc) in sfarsit cu un pic de chinuiala l-am pus. mare atentie in ce parte puneti partea tubului cu 2 conectori , unul de amorsare , si unu electrod de descarcare. in partea cealalta are doar un pin, de descarcare. sa nu se atinga firele intre ele , etc etc atentie… nu il incingeti cu letconul foarte tare. lipitura trebuie facuta rapid. cu sarmulita de fludor imbibata in decapant solid (rasina) si sarmele de contact puse deja pe pozitie . in 2-3 secunde trebuie lipit. nu insistati mai mult daca nu se lipeste ca se sparge tubul de la dilatarea pinilor de descarcare in tub.

si acum ceva poze :

mai jos este descrierea veche , cand l-am facut sa mearga dar cu un tub foarte mare, un IFK 180 parca de tip U-spirala . asta in cazul in care nu gasiti tub , si aveti cumva alt tub, sau recuperati unul din bliturile rusesti care mergeau doar la priza sau un adaptor cu 4 baterii R20 … parca le zicea Porta la acele blituri.
(eu am un tub de tip U IFK120 si mai am acuma ramas unu de tip U dar intr-o spirala. o sa imi fac din ele doua blituri slave. o sa public si modul de realizare, dar deocamdata nu am timp sa ma ocup de asa ceva)

deci, fara deci , am zis . blitul mergea , se incarca se aprindea totul , dar tubul spart
eu aveam pe acasa , primite de la un radioamator nea Mircea YO3FYI , doua tuburi de blitz , un tub sub forma de U si unu tot ca un U dar cu o spirala mai mare pe el. am zis sa pun tubul sub forma de spirala U pt ca este mai mare si da mai multa lumina (si asa e) . (tubul sub forma de U parca este IFK 120 rusesc si cel sub forma de U dar cu spirala e tot rusesc IFK180 si acum mi-a spus nea Mati YO3GEI , ca IFK180 este foarte puternic , adica mai puternic decat IFK 120 , in ruseste notatiile sunt ИФК 120/180 )

MARE ATENTIONARE MARE:  IN BLITZ SUNT SUTE SI MII DE VOLTI , POTI SA DAI DE DRACU SI POTI SA TE CURENTEZI SI SA MORI , CUM NU TE ASTEPTI , DECI AI GRIJA , NU PUNE MANA PE FIRELE DE LA LAMPA DE BLITZ , PANA NU TE ASIGURI CA ACEL CONDENSATOR DIN BLITZ S-A DESCARCAT COMPLET . NU IL PORNI SI PUI MANA PE ACOLO , CA DAI DE NAIBA SI MORI . DUPA CE L-AI MODIFICAT BLITUL , PUNE-I O CARCASA DE PLASTIC CEVA SA NU ATINGI CUMVA DIN GRESEALA ACELE FIRE DE AMORSARE DE LA LAMPA DE BLITZ. O IDEE RAPIDA , PUI UN FUND DE STICLA DE COLA DE UN LITRU LIPITA CU SCOCI , DAR NU LASA NEIZOLAT , CA ATINGI ALEA PE ACOLO SI TE CURENTEZI DE DRACII TE GASESC …

am desfacut blitul , care se desface relativ usor , se scot doua surubele lungi de langa plasticul de focalizare , apoi mai sunt sub doua rondele de plastic , care se dau jos cu o surubelnita pt ca sunt lipite , mai exista inca 3 suruburi pe o parte si 3 pe cealalta parte.

se desface capacul de sus , si ramane montajul cu oglinda de focalizare si cu tubul (spart) pe partea de jos.
se scoate elasticul care tine tubul (in tensiune fizica si de aia se sparge asa usor) si apoi se scot cele doua ramasite. se descositoresc cele 3 fire de pe lampa , firul de la un plot de descarcare , firul de la al doilea plot de descarcare care este pe un cablaj impreuna cu un transformator mic de ridicare a tensiunii de amorsare , si al 3 lea fir de amorsare care este prins tot pe tubusorul de sticla.

se scoate din cavitatea tubusorului , oglinjoara mica de tabla care este ingropata acolo si se lasa locul liber.
am luat o bucata de cablaj de test , din aia cu multe gaurele (se gaseste pe str. Maica Domnului la orice magazin de electronice de acolo) am taiat o bucata cat suportul culisant , pt ca da suportul ala va culisa in continuare , pt ca el , blitul nu stie ca nu mai are rost sa miste oglinda in fata si in spate si la fiecare pornire sau oprire , el culiseaza de control inainte si inapoi.
deci bucata de cablaj de test nu trebuie sa depaseasca marginile culisorului cu fostul tub de blitz.
transformatorul de amorsare de inalta tensiune , se va pozitiona sa nu jeneze culisarea pe acolo prin’nauntru.
se poate pune si un pic de izor band pe cablajul din spate ca sa nu atinga accidental pe acolo traful…
se dau doua gaurele mici pe laterale , unde o sa vina doua surubele mici care se vor fixa impreuna cu cablajul si cu noul tub pe culisor.
mare atentie sa nu atingeti cu degetele (care au grasime pe ele ) tubul nou de blitz , il tineti de terminale care sunt relativ lungi si poate fi manipulat de ele… manipulat 😛

mai departe se cositoresc cele 3 terminale pe cablajul taiat si frezat si pilit si confectionat , si ferchezuit si bla bla , la dimensiune … :))) apoi cu varful la letcon se dau doua mici gaurele unde se va fixa in laterale pe culosor tot ansamblul asta de tub. se cositoresc cele 3 fire , 2 la pini de pe lateralele tubului , si unu , cel care vine de la transformatorul de inalta tensiune , pe pinul din mijloc , de amorsare …

din nou zic : mare atentie mare , acolo sunt sute de volti si mii de volti , te curentezi de te gaseste dracii daca pui mana pe acele terminale si nu este descarcat condensatorul sau cine stie e pornit blitul sau cine stie ce idee idioata iti vine in cap sa vezi daca curenteaza sau ceva , baa deci te curentezi rau , nu pune mana pe acolo pe firele alea fara sa stii ce faci exact , si ai mare grija ca dai de dracu’

acuma blitul poate fi folosit normal sau pe slave , cu declansare de la alt blitz , ce nu o sa mai faca , nu o sa mai faca acel zoom , dar oricum acuma va fi mult mai puternic , o sa vedeti ca pe putere maxima , lumineaza de rupe ochii . ramane la aprecierea voastra cum faceti un reflector din staniol sau dintr-o strachina de plastic , care pe interior sa aiba staniol sau etc etc , puteti face chiar si un beauty dish cu el…deci blitul vostru care statea degeaba ars , cu tubul spart , acuma e din nou bun. tuburi IFK se gasesc peste tot , sunt multi care mai au tuburi IFK vechi dar din seria NOS (adica new old stock , adica noi nefolosite , dar vechi ca timp )

cam asta e tot . in principiu am scris pt cei nestiutori , dar sunt ferm convins ca cine se pricepe , stie exact ce are de facut si nu trebuie sa citeasca pe aici , sa vada cum se repara un blitz. daca esti electronist , considera ca ai citit acest text ca amuzament . :)))) si eu stiam exact ce am de facut , dar am zis sa scriu asa de amorul artei …. o sa pun si o gramada de poze ca sa va edificati , daca nu stiti exact despre ce e vb. daca aveti un blitz stricat si nu va pricepeti sa il reparati , va pot ajuta eu www.facebook.com/studioundermedia

Leave a Reply

  • Rain Viewer