cum sa ancorezi o biblioteca

astazi va prezint un fel de “tutorial” cum sa ancorezi o biblioteca mare. sau cum ar trebui sa ti-o ancoreze cel pe care l-ai chemat sa o “lipeasca” de zid .
sunt mai multe motive pt care ai vrea sa ancoreZi o biblioteca masiva: poate ai niste copii “paiangan” care se suie pe ea, pt un eventual cutremur mai maricel, nu ai vrea sa cada pe tine o biblioteca masiva plina cu carti.
o sa pun mai multe poze cu eventuale explicatii, dar in mare , o poza face cat o mie de cuvinte…asa ca s-ar putea ca explicatia sa fie redundanta, dar mai bine sa fie.

unelte de care aveti nevoie (daca va apucati voi)
-bormasina mare cu rotopercutie si prindere la mandrina de tip SDS (se gasesc in targul de fiare de la Obor unele foarte bune, noi noute. trebuie sa aiba motorul vertical)
-bormasina cu acumulator pt infiletat , cu capete hexagonale si mandrina normala pt spiral de lemn
-spirale cu placute vidia de gaurit in zid/beton si prindere SDS (de Ø10mm si de Ø13mm cazul meu. voi poate vreti sa puneti conexpanduri de 15 sau stiu eu de care.. dar de 10mm ajunge. eu am pus doar unu de 13mm la mijlocul bibliotecii)
-spiral de lemn 8mm
-patent
-chei fixe sau inelare , de 10 de 13 (de care aveti nevoie , pt strangerea conexpandurilor sau suruburilor)

materiale:
-conexpanduri 4-5 de Ø10mm
-diblu de plastic de Ø10mm grosime si 60mm lungime
-surub cu filet pe jumate din lungime (aprox 50mm si restul de 50mm nefiletat) cu cap hexagonal, pt infiletare in diblul de plastic de mai sus
– vincluri de imbinare 4-5 (ca in imagine, cu o parte mai lunga , se gasesc la Dedeman,Bricodepot,Obor,etc)
– suruburi de Ø8mm lungi de 100mm (la Obor la fiare sunt cel ieftine)
-piulite tot atatea cate si suruburi 🙂 (de 8mm)
-saibe dublu ca numar suruburi 🙂 , plus 4-5 pt conexpanduri
-piulite dublu ca si numarul conexpandurilor (de 6mm sau de 8mm pt conexpandul din mijloc de 13)

(off topic, daca va intrebati de ce se vede un pic de gainat in unele poze sus pe biblioteca , este ca am un gugustiuc ,care are probleme la picioare , si il am de mic, si mai sta sus pe biblioteca. )

bine inteles,norme de securitatea muncii: scara buna , prelungitor de curent puternic, bormasina tinuta cu ambele maini , nu bagi ghearele la spiral cand se invarte , schimbi spiralul numai cu bormasina scoasa din priza, cand dai gauri in zid sa fii sigur ca pe dedesupt nu trec cabluri electrice si sa gauresti vre-unu , ochelari sa nu iti sara pietricele din zid in ochi, etc etc … de bun simt 🙂

asa trebuie sa arate ansamblul montat. pe unu din corpuri . fiecare corp are nevoie de un vinclu prins in zid . 
la jumatatea lui.

aici este surubul care trece prin partea de sus a bibliotecii , si are capatul cu piulita jos in interiorul corpului de biblioteca. (este ideal ca partea de sus a bibliotecii , sau sifonier ce o fi el , sa fie groasa la 2-3 cm. la mine asa e. daca e placaj subtire , puneti o bucata de 10 pe 10 cm de tabla deasupra si dedesuptul placajului, gaurita la jumatea unei laturi, pt a asigura o suprafata mai mare de strangere . )

piulita conexpandului bagat in zid , trebuie stransa foarte bine , altfel el nu se “dilata” in interiorul zidului.
peste piulita stransa bine a conex[pandului , puneti o saiba , apoi vinclul , apoi inca o saiba si la final o piulita cu acelasi filet al conexpandului. 

acesta este ansamblul montat la mijlocul bibliotecii. cu conexpand de 13mm (am avut unu, nu l-am cumparat se si vede ca e ruginit, dar nu are nici o importanta atata timp cat conexpandul strange bine)
tot asa cu o piulita pe conexpand de strangere / dilatare in zid , apoi saiba , apoi vinclul , saiba iara si piulita (in poza e si o saiba grover.. daca ai , pune si grover 😛 )
surubul vine invres, cu capul in sus,si piulita in jos… saibe etc  

aici este conexpandul de 13 fixat la mijlocul bibliotecii . 

atentie, nu gauriti mai mult in zid decat este lungimea conexpandului. 

conexpandul prins in zid , si strans. (el are si 2 saibe , una normala , una grover. nu le scoateti .
inca o data: strangeti bine de tot piulitele conexpandurilor , pt ca ele sa se dilate in zid. normal nu pana la stimuirea filetului sau ruperea surubului, dar destul de bine . gen cum strangeti la bicicleta suruburile de la roti.

apoi saiba ,vinclu , saiba iara si piulita.

gauriti in lemn , pe directia gaurii vinclului. apoi bagati surubul cu saibe si sus si jos peste lemn. 

nu are nimic daca gaura in care intra conexpandul , este un pic sub un unghi ridicat . dar nu foarte mult.
cand o sa strangeti surubul care trece prin lemn , vinclul o sa se indoaie un pic in jos. eu consider ca e chiar mai bine asa sub un unghi , pt ca tine cumva mai bine contra la zmulgerea din zid. 

eu mi-am  permis sa mai fac o aroganta . un fel de “ultima frontiera”
sa presupunem ca forta de zmulgere e atata de mare , incat cedeaza conexpandul de la mijloc.
am mai pus un diblu gros de plastic (de 10mm) , la mijloc , pt ca plasticul este maleabil si elastic oarecum
si ar “lucra” sub actiunea zidului. am infiletat in el un holsurub cu cap de 10 , si filet pe jumate din lungime.
filetul este in zid ,pe lungimea diblului , iar partea nefiletata este bagata printr-un vinclu. treaba e ca acest surub nu este strans pe vinclu , el are “joc” adica vinclul poate culisa pe el. in cazul in care cedeaza conexpandul de fier , acest surub cu diblu de plastic , lasa un mic loc de balans . nu stiu daca e o idee “geniala” dar am zis ca nu strica inca o solutie in plus.

aici nu am mai avut vincluri cu o latura mai lunga si am pus un vinclu egal… merge si acesta daca il indoiti 

apoi proba finala: m-am suit sus pe biblioteca si m-am lasat in exteriorul ei , cu toata greutatea mea (118Kg 🙂 ) si tine perfect , nu scartaie si nu se misca nici un mm.  cred ca ar tine 3-4 copii paiangan catarati sus pe ea 🙂 spre ca ati inteles cum se face . cel putin teoretic. pt ca practic intotdeauna e un pic diferit.
eu de exemplu tineam sculele , si bormasina cu percutie sus pe biblioteca. apoi mutam scara in dreptul altui corp , dar sculele ramaneau sus , mai in spate la alt corp 🙂
mare atentie sa nu va cada dupa biblioteca , scule ,suruburi ,spirale . mie nu mi-au cazut, dar v-am spus ca sa fiti atenti …

Leave a Reply

  • Rain Viewer