cum functioneaza o electrovalva

astazi din nou ma simt marinimos fata de voi, si din nou vreau sa va invat o chestie. chiar daca nu va va fi nici o data de folos in viata, macar o stiti.(si da am vazut in statisticile blogului meu , ca sunt citit si de copii intre 18 si 22 ani . asa ca sa nu radeti cei care stiti deja , despre postare. sunt oameni/copii care nu stiu. eu am “meditat” o data la geografie pe cineva , pana la stadiul minimalist , adica sa se poata apuca cineva intradevar de meditatii adevarate la geografie cu respectiva persoana , care nu stia , si nu auzise de termenul “puncte cardinale” (cum asa? da. asa) . asadar , cineva trebuie sa faca si munca de invatare “minimala” . )

cum functioneaza o electrovalva?
in primul rand , whata fack ? la ce foloseste o electrovalva ?
chiar daca numele spune tat , poate unii nu stiu ce inseamna “valva”
valva nu vulva 🙂 asadar valva e ceva care inchide si deschide traseul unui lichid/gaz , printr-un circuit de tevi , furtunase , sau furtunoaie. (si masinile au o gramada de electrovalve la motor , care opresc/pornesc diverse fluxuri de gaz , carburant, amestec de aer, lichide , etc si toate sunt comandate electronic de un calculator de bord)

de exemplu rusii daca ne taie gazul , inchid o electrovalva. bine inteles mult mai mare, si care e pusa pe traseul conductei de gaz. au apasat un buton , si gata electrovalva se inchide, de la distanta. daca se strica butonul , se procedeaza ca in cazul Gheorghe Gheorghiu Dej , care a avut asa coaie marete , incat s-a dus singur unde era “valva” de gaz care venea de la rusi , pe teritoriul nostru , si a inchis cu mana lui robinetul de gaze. a zis ca nu mai are nevoie de gazul rusilor. si asa ca a fost iradiat (se zice ca erau doze mari de material radioactiv , chiar microfoanele la care el vorbea pe la diverse adunari) , drept urmare a facut cancer si a murit aproape instant. pacat , era un mare om.
sa nu divagam. dar de fapt de ce sa nu divagam? si asa pierdem timpul pe net aiurea uneori. mai ales facebook-ul care mananca o gramada de timp. cred ca o sa renunt la el. o sa pastrez doar back-up de poze , facute privat, pe fb.
deci electrovalvele sunt de mai multe tipuri. sunt cele electromagnetice , despre care o sa va povestesc , si sunt cele cu motor electric , mult mai mari. (cele de la statiile de gestionare a gazului natural , sunt de tip cu motor)
pe scurt despre cele cu motor. sunt exact niste robineti , care au atasati niste motoare destul de mari, care invart printr-un mecanism de demultiplicare  cu roti dintate si roti melcate , robinetul. pt ca un motor se invarte relativ repede, adica 1000-3000 de rotatii pe minut. nu poti inchide un robinet cu 3000 de rotatii pe minut , decat daca demultiplici viteza . ai nevoie sa se invarta robinetul ca si cum l-ai invarti cu mana. de aceea este nevoie de demultiplicare a rotatiei. la fel ai nevoie la capetele cursei robinetului , inchis sau deschis , de niste senzori , care nu sunt decat niste butonase mici, care sesizeaza ca robinetul s-a inchis de tot, sau s-a deschis de tot , si sa opreasca motorul ca ia foc din cauza ca nu se mai poate invarti la cap de cursa. la fel ai nevoie si de niste traductori de pozitie: vrei sa stii daca il deschizi jumate , sau un sfert sau exact cat l-ai deschis. traductoarele sunt de foarte multe tipuri. o sa spun doar 2. cele optice , adica este o rotita cu multe crestaturi pe margine si un optocuplor cu un circuit care numara de cate ori s-a invartit rotita cu fante , si de cate ori s-a oprit si pornit fluxul luminos (in infrarosu de cele mai multe ori) si asa isi da seama de la distanta , cineva ca a facut 2 sau 10 ture rotita , respectiv robinetul.

 in poza de mai sus este un optocuplor.

asta e microintrerupator , la capetele de cursa

 asta e circuitul electronic

 elctrovana , unele din cele industriale , au ca back-up si robinet de mana, adica daca nu mai ai curent , invarti cu mana de robinet ca sa o inchizi , deschizi (nu am gasit poza cu asa ceva, dar inchipuiti-va ca are si o roata de robinet)

 optocuplorul cu rotita care inrerupe fluxul luminos

 alta electrovana.
al doilea tip de traductor de pozitie este cel de tip magnetic: un mic magnetel se invarte la fel pe o roata si un senzor magnetic numara de cate ori a trecut prin dreptul lui. (si mai sunt traductoarele cu potentiometri , se foloseau demult acuma sunt depasite moral, adica se invarte cu axul o data si un potentiometru si gen se da mai tare mai incet , ceva undeva , un ac indicator o piuitoare etc)

bon am terminat cu electrovalvele/ electrovanele cu motor. sunt complicate , au de cele mai multe ori aplicatii industriale , etc.

acuma electrovalvele cu electromagnet.

asta inseamna ca in loc de motor , avem o bobina a unui electromagnet.
o bobina este o infasurare circulara de sarma , de cele mai multe ori cupru (pt ca e bun conductor electric) si dupa cum stim , o infasurare cu multe spire de sarma , atunci cand trece un curent electric prin ea , ia nastere un camp electromagnetic. gen cum sunt magnetii naturali , numai ca asta merge cu curent. bagi curent , ai magnet . nu bagi curent , nu ai magnet.

Nikola Tesla s-a jucat cel mai mult cu electromagnetii , si bobinele. se spune chiar ca ar fi descoperit cum sa captezi cu un electromagnet energia libera. adica ceva gen din campul magnetic al pamantului sa faci curent, gratis. nu se stie inca excact.

pentru ca electromagnetii functioneaza si invers , daca atunci cand bagi curent in ei , electromagnetul scoate camp magnetic , la fel atunci cand bagi camp magnetic (de la un magnet natural) bobina scoate curent.
bobinele sunt peste tot . dupa parerea mea cred ca a fost cea mai esentiala descoperire.
electromagnetii sunt foarte puternici . si mici. poate ati vazut pe youtube , tipul care trage cu cuie , cu ajutorul unui electromagnet. daca pui mai multi electromagneti , unul dupa altul , ai deja trenul pe levitatie magnetica , Maglev din Japonia.
un transformator electric are 2 bobine (aici vorbim de un transformator minimal)(pt ca sunt transformatoare si cu un numar foarte mare de bobine) printr-o bobina bagi un curent (alternativ obligatoriu, nu intru in detaliu de ce trafurile nu merg cu curent continuu , pt ca e foarte complicat) si pe cealalta bobina ai un curent transformat , in functie de ce vrei , amperaj/putere , voltaj/tensiune ridicata sau coborata.
bon am divagat din nou, dar nu are nimic. mai jos poze pe intelesul tuturor….

de asemenea electromagnetii (bobinele) fierb metale …

 difuzoarele la fel au o bobina…

in poza de mai jos este un electromagnet foarte “basic” . pt ca sunt putine spire , si disipatia de curent este mare. se va incinge si bobina si bateria pt ca disipa mult curent. in maxim un minut, (de glorie) bateria va fi complet descarcata. bobina nu se va arde/ intrerupe pt ca lita/sarma din poza este foarte groasa.
in schimb daca bagi curentul unei baterii de masina , prin aceasta bobina , vei obtine un fel de “resou” de cateva secunde , dupa care bobina va lua foc.  bobinele se calculeaza la spire , numarul de infasurari , in functie de voltajul la care va functiona , ca sa nu ia foc si sa mearga “mult si bine” .

electromagnetii pot ridica bucati de metal foarte grele 

daca misti un magnet intr-o bobina (il bagi si il scoti), apare un curent la capetele ei . bine inteles curentul este pulsatoriu. daca pui mai multe bobine si mai multi magneti , si ii invarti pe toti in acelasi timp, obtii un dinam. o chestie care din lucru mecanic , face corent electric :)))

mai jos este un releu… tot cu o bobina care actioneaza niste contacte…

si acuma ajungem la electrovalva noastra. o bobina care inchide si deschide un circuit de gaze sau lichide.
am avut una defecta si de aia am faramat-o complet. are o bucatica rupta , unde venea un buson de inchidere a mecanismului interior.  (acel mic corp cilindric din dreapta stiftului argintiu. trebuia sa faca corp comun cu partea aurie atasata la furtunas) 

 in stanga se vede bobina . acel corp negru . pe care sunt scrise tensiunea la care functioneaza bobina , pt ca nu poti sa bagi mai mult curent decat este ea calculata , pt ca se va arde / intrerupe pe traseu undeva. si alte caracteristici, la ce e buna , gaz sau lichid, temperatura gazului sau a lichidului care poate trece prin valva, presiunea la care rezista , etc etc informatii…

acel stift din mijloc de mai jos argintiu (neaparat din fier, care este atras de electromagnet) cu o taietura laterala , este valva in sine. are o mica parte rotunda de cauciuc in partea de sus, care opreste si porneste fluxul de ce avem noi in instalatie :))))
sa zicem ca prin partea aurie filetata , intra apa, si iese prin furtunas. daca stiftul este apasat pe o gaurica mica interna, de acel arculet , lichidul nu poate trece de valva. asta in pozitia de repaus a electrovalvei . adica nu are curent in bobina , nu curge nici apa ( nu merge nici centrala termica de apartament , care are destul de multe asemenea electrovalve inauntru 🙂 )

aici este stiftul cu partea de cauciuc in pozitia de lucru. am mai zis ca partea aurie detasata , s-a rupt din cauza unei fisuri in material. (electrovalva a tot lucrat, inchide deschide si la un moment dat , acel metal auriu, care nu e aur 🙂 , este alama , a cedat. o sa spun mai jos de ce ansamblul trebuie din alama sa fie facut)
in partea dreapta a pozei cu 2 filete , este un fel de “dop” care tine tot ansamblul valva/arc in pozitia de inchis .

 corpul auriu trebuie facut din alama , pt a nu opri fluxul de camp magnetic al bobinei , care “trage” de stiftul de fier in sus.  (respectiv in poza trage , lateral dreapta )

ansamblul de mai sus , valva , arc si “dop” este montat in interiorul bobinei.
cand in bobina apare un curent , electromagnetul “trage” in sus (spre noi in poza de mai jos) de stiftul de fier, si acesta ridicandu-se de pe gaurica de mai jos , da drumu’ la lichid.

 asa ar fi aratat inainte sa se rupa partea filetata care tinea totul inauntru.

 o sa incerc sa fac si o schita in sectiune a electrovalvei.
(sa nu radeti de cum e desenata , dar am facut-o repede :)))) )

gata acum esti un pic mai desteapta sau destept. ai invatat niste chestii , si nu ai pierdut timp aiurea din viata asta care si asa e scurta…

urmatoarea postare o sa fie mai complicata , despre imbunatatirea unui regulator de tensiune.
(regulatorul “reguleaza” tensiunea :))) hahah …nuuu.. o face sa fie stabila , regulata, adica sa nu creasca si scada cum vrea ea . tensiunea de la priza , despre asta e vorba . ))))

3 Comments

  1. Foarte util. Am demontat o electrovalva de genul asta de la o statie de calcat care nu mai dadea abur.totul functiona cum trebie dar aburul nu ajungea unde trebuie.
    dupa indelungi investigatii babesti am ajuns la concluzia ca electrovalva nu functioneaza . Dupa ce am demontat-o ( doar partea " electrica") si am ramas cu o teava in T am intrat in ceata. Desenul tau in stil Picasso m-a elucidat. Multam!

Leave a Reply

  • Rain Viewer