imbunatatirea unui regulator de tensiune WELL AVR 1500

nu stiu daca este neaparat o imbunatatire , dar eu asa o consider , pt ca mai face “ceva in plus” fata de ce facea .
asadar am pus mana pe un stabilizator Well AVR 1500 . si bine inteles l-am desfacut inuntru , sa vad ce are. ๐Ÿ™‚ 
pai are asa : un autotransformator , si o parte electronica cu niste relee , care comuta foarte repede, in functe de cum variaza tensiunea la intrare , pe alte bobine ale autotrasformatorului. 
uitandu-ma asa la el , ca pisica la un calindar, am observat ca are foarte mult loc inuntru. 
m-am mai uitat inca pret de o tigara si o gura de cafea , si BANGGGG !!! (un deget. ๐Ÿ™‚ ) (filmuletul de pe net cu zanul camatar si creditul un deget.  nu platesti , bang un deget. )
ce zic eu, ba prea mult loc nefolosit. aici s-ar potrivi de minune un acumulator cu gel de UPS. modelul un pic mai mare de 12volti/12amperi , parca.
zis si facut. aveam acumulaotrul , si stiam ce vreau sa fac.
acest stabilizator vroiam sa il pun in fata unui ups. ca sa fie treaba treaba. 
dar observand ca in interior autotrasformatorul are si o priza separata de 12volti alternativ (pt partea lui electronica) am zis incape si un acumulator de ups si il tin si “cald” cu tensiunea de 12 volti redresata si filtrata.  am sunat un prieten pt ca vroiam sa ii fac un stabilizator la incarcare cu un 7812 generic si un 2N3055 impreuna cu un led (galben pt ca se deschide la 1,2 volti) in baza/masa stabilizatorului. treaba era simpla , dar nu a mai fost nevoie. adica ledul ridica tensiunea stabilizata de 12volti a 7812-ului cu 1, 2 volti, si puterea prin 2n3055. deci 12 volti plus 1,2 volti.
nu am mai facut montajul pt ca tensiunea alternativa era fix 12 volti , si redresata si filtrata , ajunge in sarcina la 13,5 volti pe acumulator. (later edit: am uitat sa spun dupa cum mi-a semnalat un radioamator, ca infasurarea de 12 volti este separata galvanic… foarte important aspect la un “autotransformator” ๐Ÿ™‚ )
mai vroiam sa faca o chestie stabilizatorul: sa ii pun inuntru un mic releu la 220volti si atunci cand se ia curentul sa nu raman pe intuneric in casa, sa imi aprinda 2-3 cinshpe leduri sa nu orbecai sa dau cu capul de tocul usii sau de usa in particular ๐Ÿ™‚ de asemenea nu imi place nici sa dau cu degetele de la picioare (in special degetul mic) de tot felul de obstacole domestice de prin casa.
bon . 
de asemenea vroiam sa mai am si 12 volti la dispozitie , pt alte device-uri care nu prea suporta caderi de tensiune , gen sa le alimentez tot timpul din acumulatorul asta , adica ruter , swich de net, statie de emisie , amplificator de cablu tv, si alte maruntisuri… 
pt ca sunt pasionat de vumetre pe ac , acesta are 2 indicatoare cu ac , pt tens de intrare si cea de iesire. si imi plac sa fie luminate din spate de un beculet. asadar am pus un beculet la “vumetr-ul” de voltaj de pe iesire. becul este cuplat dupa puntea MEA redresoare care imi incarca acumulatorul de 12volti. pe traseu am pus si un buton , in cazul in care vreau sa opresc incarcarea . (respectiv beculetul din spatele vumetrului) butonul e de tip cu 6 contacte. 2 pt incarcare , si 2 pt beculet. 
releul pe care l-am pus pe partea de 220 ca sa imi comute 12 volti in lumina de “backup” este un releu mititel , dar fortos. (nu stiu ce firma , dar nu e romanesc) am cuplat o pereche de 4 contacte in paralel sa “duca” si un bec de far . ๐Ÿ™‚ 
pt electronisti cred ca este foarte simpla schema pe care am explicat-o si nu cred ca are nevoie de vreo schema electrica “desenata” . (basic , cand releul de 220 ramane fara 220 ,care de fapt acuma de cand cu UE , e 230-240 , evident comuta un circuit de 12 volti , afara din cutie, pe o regleta) 

MARE ATENTIE , PT CA ACUMULATORUL DE 12 AMPERI , ARE 12 AMPERI !! ( DOHH ๐Ÿ™‚ ) 12 AMPERI LA SCURT CIRCUIT NU FAC DELOC FRUMOS. asadar daca nu vrei sa ti se inroseasca fire in mana in timp ce lucrezi la el, mare atentie sa nu faci vre-un scurt. mai bine masori de 2-3 ori ce ai facut , inainte de a cupla de test papucii la acumulator.
IDENTIC , 220 DE VOLTI , SUNT 220 DE VOLTI, CURENTEAZA RAU…CA SI CUM AI PUNE MANA LA PRIZA ! ( hahah)
deci grija mare la corent ca corenteaza. (si arde in flacari alb verzui galbui :)) )

stiu ca iti este greu sa dai niste gauri atata de mari in tabla aia foarte groasa a regulatorului , dar da neaparat 2 gauri pt sigurante fuzibile de sticla . rapide , lente , cu lita de ca vrei tu , pe circuitele de putere ale acumulatorului. eu am pus de sticla , cu lita cositorita . sunt perfecte pt ca sunt 12 amperi si nu vreau fire inrosite prin casa. e greu sa dai gauri de 15-16mm diametru, dar trebuie. ca atunci cand te duci la curve: trebuie prezervativ (ca e al tau sau al ei, trebuie sa il porti tu ๐Ÿ™‚ ) 
in spate am pus si o regleta cu mai multe contacte. masa este un fir gros negru , care vine prins pe carcasa de tabla. firele groase sunt “plusuri” de 12 volti. restul de fire rosii sunt cele pe care le-au pus chinejii cand au facut stablizatorul.
de asemenea am gasit un intrerupator mega-solid , cred ca este de la avioane de cand lucra tata la avioane, si l-am pus pe circuitul de 12 volti care are tensiune in permanenta , gen pt ruter si altele.
mai jos o tona de poze , mai mult pt a va face o idee generala.
a si era sa uit: mai trebuie sa ai si un flex cand te apuci de  mantocarie. autotransformatorul are un suruboi de 8 mm prin centrul lui , pt ca e traf rotund cu gaura de covrig la mijloc. deci trebuie sa tai un pic din surubul de 8 exact cat trece in sus peste piulita (cam 1 cm) pt ca altfel nu are loc acumulatorul , si chiar daca ar avea loc nu e frumos sa il impunga in fund un surub de 8. ๐Ÿ™‚ il tai si nivelezi piulita , pt ca are o mica adancitura tabla rotunda care tine traful , o faci la fata, sa stea acumulatoru’ pe tabla rotunda , cu fundu’ . la fel cu flexul tai la nivel si surubelele de la manerul de deasupra , pt ca si alea impung acumulatorul. eu pt ca nu am timp de taiat alte table , voi daca vreti faceti, dar eu am prins cu “soricei” acumulatorul pe pozitie . oricum nu are unde sa fuga pt ca sta la marele fix inauntru.  

mai jos poze , si va prindeti voi .


 

L+ inseamna plusul de la “lumina de backup” care se comuta automat prin mititelul releu, fortos.

dupa cum se vede acumulatorul intra la fix (daca tunzi un pic surubul de 8 si cele 2 surubele de la manerul de deasupra)

de aici culeg “referinta” de 220 volti de la priza, dupa siguranta automata a lui.
asa ca daca mi se aprinde “lumina de backup” si totusi televizorul merge adica am curent la prize , inseamna ca siguranta automata a stabilizatorului a sarit.

pe acest surub am prins masa acumulatorului

fuzibila de jos cu L inseamna ca este siguranta de la lumina de backup de pe 12volti

fire groase sa reziste la amperaj mare.

nu se prea vede , releul de 220 volti…

autotransformatorul

conzii de filtraj si sub izolir puntea redresoare pt incarcare (firele sunt tari si scurte asa ca nu se misca nimic de pe pozitie)

la vumetru este pus beculetul intr-un tub de fier cu izolir peste el.

in plan apropiat butonul de incarcare si beculet , in spate butonu’ pt circuitul permanent de 12 volti.

fata e simplu de gaurit ca e din plastic…

regleta cu conectori

tensiunea de incacare. (la inceput…dupa cand si-a mai revenit acumulatorul a mai crescut..)

probabil ca o sa ii pun un stabilizator de tensiune pe incarcare… este destul loc inauntru. dar nu cred ca e nevoie . sunt 13,50 volti.

asta e tot. acuma apuca-te si tu si fa unu la fel sau mai bun :))))

Leave a Reply

  • Rain Viewer