mixer audio TASCAM portastudio 464 defect

 De mult de tot , de pe vremea cand caseta audio era la putere , (si eu aveam radio pirat in fm) am un mixer audio Tascam Portastudio 464 .
A functionat pana sa ajunga la mine prin anii ’95 perfect. Dupa 95′ a mai facut serviciu si la mine la radio inca vreo trei ani.  Apoi a aparut CD-ul si a fost tras de mine pe dreapta pentru ‘conservare’ si stocare.   ( Acest mixer era folosit de “securitate” la inregistrarea pe caseta audio a telefoanelor fixe, (din) la acea vreme. Cei de la Securitate aveau o camera numai a lor in Palatul Telefoanelor. Acolo se ‘rutau’ la nevoie numere de tel puse sub urmarire. Acest multitrack are posibilitate de remote, respectiv actionare de la distanta a rec-ului. Practic nu trebuia sa stea cineva in acea incapere sa supravegheze fizic pornirea inregistrarii. De asemenea are posibilitate de editare/insert in-out plus multe alte facilitati utile pt un fonomontaj.)
Stiau cei de la ‘achizitii’ din Securitate cu ce scule sa se doteze. ๐Ÿ˜‰ Aveau best money can buy… 

 
Mixerul inregistreaza pe o caseta audio , intr-o directie pe 4 piste audio simultan. (foloseste si L/R de pe partea “cealalta” a casetei audio)
anul trecut am constatat ca nu mai intra in play. nu stiam ce are. l-am desfacut anul trecut , dar nu am avut timp sa vad exact despre ce e vorba.
anul asta l-am facut bucati. este foarte simplu . are cateva holtzsuruburi pe spate , unu lung central , si 2 surubele la partea cu mufe . mai are de asemenea 2 surubele in partea unde se baga caseta audio, si care tin partea mecanica lipita de capacul frontal.
se desfac toate aceste surubele, si apoi capacul fata se ridica in sus. atentie la mufele care sunt prinse pe partea de jos electronica , cum ar veni pe placa de baza. sunt vreo 5-6 mufe de culori diferite si forme diferite , asa ca nu se pot incurca la remontare.
am defacut si mecanica care are 3 motorase: unu raspunde de cabestan si trage banda pe rola presoare , unul raspunde de derulare, si sa traga rola acceptoare in play , si inca unul care raspunde de mecanica, adica sa coboare ridice capetele si rola presoare. tot acelasi motor , actioneaza si un intrerupator logic , circular cu contacte pe un cablaj . sunt mai multe fire de la mecanica la placa “mecha controller” dar la fel nu se pot incurca.
cand am invartit de motorul pt mecanica , care coboara capetele , am vazut ca era blocat.
am desfacut 2-3 surubele , si l-am scos cu tot cu o tabla pe care e fixat intrerupatorul logic circular.
apoi am vrut sa invart de urmatoarea rotita de dupa motoras. surpriza ! rotita era blocata. zic o scot si curat axul care avea mermeloz pe el (pt traducerea google translate, ” avea murdarie pe ax, si rotita nu se invartea ” ๐Ÿ™‚ )
cand am pus mana pe ea mi s-a farmitat ( spart ) in mana. era copt plasticul . s-a rupt in 3 bucati. apoi am inceput sa caut o rotita asemanatoare. am gasit intr-un epilator silkepil exact ce imi trebuia , numai ca un pic mai groasa. am ajustat-o la dimensiuni si am bagat-o inauntru si a mers perfect. 
apoi alta problema . nu mergea motorasul de la cabestan. un mabuchi care facea pe nebunu’ l-am desfacut inauntru la regulatorul electronic , am refacut lipiturile si apoi a mers. l-am asamblat si gata.
am uitat sa zic ca eu am schimbat si motorul raspunzator de mecanica cu unu mai mare. 
acuma mixerul functioneaza perfect, ma refer la partea mecanica de caseta , ca el ca mixer audio mergea perfect. o singura problema are si nu stiu exact de unde e . probabil din cauza ca am pus alt motoras la mecanica , uneori intra intr-un fel de “bucla” probabil din cauza intrerupatorului logic , si se invarte putin de tot inainte putin de tot inapoi motorasul , bazaind gen car-car-car-car, in starea de stop , sau uneori derulare ( inainte sau inapoi) cu toate ca nu ar avea de ce pt ca inrerupatorul logic cand ajunge pe contactele unde are nevoie , ar trebui sa il opreasca. in play si pauza nu face asa, si se comporta normal, adica sta locului. uneori   daCA  ii opresc alimentarea generala , si o pornesc iara , sta pe loc si isi revine. nu stiu inca de la ce apare acest comportament in stop . as mai avea o varianta sa inversez firul de plus cu minus de la motoras.. posibil sa nu mearga ca si cel vechi la sensul de rotatie , plus minus ( mai am o varianta niste microswitch-uri care sesizeaza caseta in sine , tre sa verific) 
o chestie ineresanta este ca tot ce este inauntru , placi electronice , sunt facute de TEAC ๐Ÿ™‚ (rulzzzz ๐Ÿ™‚ )
oricum , bine ca merge in play. 
mai jos poze cu cateva explicatii ….

 partea electronica de comanda a motorasului de cabestan

EDIT: ANUL 2016, ACUMA.. ๐Ÿ™‚ 29 NOV…
au trebuit sa treaca doi ani, ca sa am chef sa il repar asa cum trebuie.
aici sunt pozele de acum: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1387219634624660&type=3

inrerupatorul logic

partea de comanda si procesorul de play , rec si alte chestii mecanice
(procesorul patrat raspunde de LCD si vumetre si de de intrari – iesiri , mark out in etc functii mecanice)

asa arata rotita blocata , care apoi s-a spart cand am vrut sa o invart.

contactele intrerupatorului logic

la partea mecanica de caseta , neaparat sa ii cuplati inapoi firul care duce la sasiul metalic pt ca este masa de deparazitare. altfel apar ” purici ” pe sunet de la motorase cand se invart .

rotita de la epilatorul silkepil ๐Ÿ™‚ 

motorasul , “ne listat” este de la silkepil ๐Ÿ™‚

motorasul mai mare adaptat de mine.

TEAC rulllzzzz :)))

mufele care trebuie scoase la demontarea partii frontale de mixer audio.
partea mecanica porneste si fara partea de mixer audio conectata.

ecranajul potentiometrelor si a partii de mixer audio 

Leave a Reply

  • Rain Viewer