tampenia cu rochia galben albastra

un idiot ca altfel nu ii pot spune , a lansat zilele trecute pe internet un spam , sau mai bine zis un hoax cu o rochie care este evidenta la culoare  pt orice om normal albastra cu negru.
sincer nu stiu cum a pornit chestia , esenta e ca unii oameni o vad gaben cu negru. din auzite am inteles ca acei oameni ar avea nus’ ce probleme cu bastonasele din fundu’ ochiului.
nu stiu . irelevant. eu mi-am propus sa scriu aceasta postare , pt ca sunt unii oameni ferm convinsi ca ei vad bine , galben cu negru..sau alb nu stiu ., in fine.

stiu ca ma cobor ca liftul la nivelul tipului care a lansat aceasta tampenie , sa demonstrez ca e albastra. ca si cum ar trebui demonstrat ca apa calda , e calda.
eu pt ca sunt editor imagine de meserie , o sa incerc sa va explic simplu si pe intelesul tuturor. cum albastrul din rochie e albastru.. :)))

poza cu pricina :

 

mai intai de toate sa facem fiecare un test de selectivitate a culorilor.  eu am facut testul (si mor de ciuda ca am 568 de tera de poze si nu mai gasesc print screen-ul ) l-am facut 100% perfect fara nici cea mai mica greseala. e adevarat ca l-am facut de 2 ori , prima oara am facut 96% , si a doua oara suta la suta. aici e testul. trebuie sa aranjati cuburile in degrade-ul indicat, luminos intunecos , culoare aprinsa sau mai stearsa… va prindeti voi. este separat barbati de femei. pt ca la sfarsit iti zice in functie de varsta si sex in ce limite te incadrezi , in procente. eu a doua oara l-am facut perfect ,perfect (inca un motiv sa ma credeti pe cuvant ca rochia e albastra 🙂 )  :

http://www.xrite.com/custom_page.aspx?pageid=77&lang=en

deci deschidem poza in photoshop.
fotoshopul stie sa iti zica exact ce culoare este intr-un punc anume. adica pui o pipeta si iei cu pipeta culoare de acolo , sa pui in alta parte. in caseta de culori iti arata exact ce culoare este selectata cu pipeta.
culorile pt ca sunt foarte multe nuante ,s-au gandit astia din industria “culorilor” sa le standardizeze cumva.
adica le-au codat in cifre si litere . cod hexadecimal. codul hexadecimal inseamna ceva foarte exact , un sir de litere si cifre care intr-o anumita ordine fac ceva . (codul hexa este folosit in multe chestii , televizoare smart , telefoane , camere video , foto , este un fel de limbaj de baza , demult cand se decodau telefoane , nokia banana etc , se modifica in hexa un tabel…sa umblii in cod hexa , trebuie sa fii chiar ca Swich din Matrix….trebuie sa “vezi” codul…nu e ceva usor..nu sunt multe persoane care sa “vada” hexa…)

mai jos tabelul de la care se pleaca , un fel de tabelul lu Mendeleev doar ca in hexa.

am intrat un pic in amanunte , cu hexa ca sa vedeti ca si culorile , nu sunt asa oarecum…sunt foarte exacte si ele.
asadar ca sa mai scurtez un pic, fotoshopul si site-urile (la afisare) stiu codurile de culoare dupa o grupa hexa de 6 cifre si litere. unde , 000000 inseamna negru , si FFFFFF alb. toate combinatiile intre ele sunt posibile nuante de culori.
 exista si un site pt culori in hexa : http://hex-color.com/code/808dba  , am selectat chiar acest albastru in discutie, pe acel site…

deschizand fotoshop-ul si punand pipeta cu care se culege o culoare anume de pe o poza , in casuta cu culori (si in casuta din povesti 🙂 ) ne arata clar :  939ed4 
adica un albastru


pe maneca unde albastrul e mai deschis , ne arata 808dba

mai jos am trasat un x cu aceasi culoare albastra a fustei.

apoi cu nuanta de negru care are hexa 463928

daca sunt cititori care vad altceva decat o nunata de albastru , inseamna ca probabil este o problema medicala  , unde nu ma pricep.
mai jos am tras 2 x-uri unu cu negru si unu cu albastru. am mazgalit si pe margine cu aceleasi culori

bon asdar consider inchis acest subiect. despre care eu cred ca pana la urma e de domeniul oftalmologie.

am facut repede acum un test de distinctie a culorilor (cu ochii neodihniti) ..

LATER EDIT, AM DESCOPERIT PE UN SITE EXPLICATIA MEDICALA.
DECI EXACT CUM AM INTUIT ESTE O CHESTIE DE OFTALMOLOGIE

Expert in Neuromarketing

25% of the people have a 4th cone and see colors as they are ;p

Given the sudden interest for the color of dresses and vision, here some of the fascinating findings we did recently.
The color nuances we see depend on the number and distribution of cones (=color receptors) in our eye. You can check this rainbow: how many color nuances do you count?

You see less than 20 color nuances: you are a dichromats, like dogs, which means you have 2 types of cones only. You are likely to wear black, beige, and blue. 25% of the population is dichromat.
You see between 20 and 32 color nuances: you are a trichromat, you have 3 types of cones (in the purple/blue, green and red area). You enjoy different colors as you can appreciate them. 50% of the population is trichromat.
You see between 33 and 39 colors: you are a tetrachromat, like bees, and have 4 types of cones (in the purple/blue, green, red plus yellow area). You are irritated by yellow, so this color will be nowhere to be found in your wardrobe. 25% of the population is tetrachromat.
You see more than 39 color nuances: come on, you are making up things! there are only 39 different colors in the test and probably only 35 are properly translated by your computer screen anyway 🙂
It is highly probable that people who have an additional 4th cone do not get tricked by blue/black or white/gold dresses, no matter the background light 😉

Sources: Diana Derval, The Right Sensory Mix: Targeting Consumer Product Development Scientifically, Springer 2010
www.derval-research.com

https://www.linkedin.com/pulse/25-people-have-4th-cone-see-colors-p-prof-diana-derval

Leave a Reply

  • Rain Viewer