cum platim degeaba tehnologia

pai cum ? pai uite asa:
se dau 2 hardisk-uri fabricate la cativa ani distanta. unu de 180Gb WD (western digital) si altul peste cativa ani , de 1Tb , tot WD .

ce sa vezi ? placile electronice sunt aproape identice . evident sunt cateva mici schimbari , cum ar fi mufa SATA , fata de mufa ATA 100 .. si mufa de alimentare , de la 4 pini (foarte buna de altfel , pt ca o sa vedeti mai jos ce s-a intamplat cu o mufa de alimentare sata…)

dar stai ! asta nu e tot. daca dai o carca de bani , noi o sa punem aceleasi chipset-uri ! fix aceleasi cipset-uri , doar ca un pic aranjate pe placa altfel .(a da am schimbat si cateva litere la indicativele de integrat, dar “tu” oricum nu stii ce am bagat in ele … deci putem sa le facem fix la fel… )
evident cip-uri fabricate de aceleasi firme , si demult , si mai nou .

cumva ATA 100 era limitat electronic ? la viteza de transfer ? naaahh nu cred. au dat (la acea vreme) tot ce se poate.
SATA cumva e cel mai rapid ? (pt standardul ata) naaahhh nici macar. am scos ssd-uri acuma . asa ca arunca la gunoi hardurile ata si sata.

desfacusem mai demult un harddisk. avea loc inauntru pt 3 platane , dar ce sa vezi ? el era fabricat doar cu un platan. de restul erau saibe pana sus.
bine inteles ca m-au convins ca e o mare afacere sa imi iau un hard de 5Tera.. care peste 3 ani , o sa dispara cu desavarsire …pt ca “dar stai! avem cloud storage” , arunca si ssd urile …

da e diferenta mare de la 180Gb la 1 Tera … dar ba prea seamana intre ele placile electronice. inclin sa cred ca puteau la fel de bine sa scoata direct standardul sata… sa nu mai treaca prin ata… dar nah , trebuie vanduta incet tehnologia..

lasa ca prostii nu stiu. trebuie sa cumpere de la noi “tehnologia noua” . pe care noi o livram cu tzaraita , ca sa se vanda
pai imi spune mie WD ca atunci cand au scos hardul ala de 180Gb , nu aveau in magazie deja hardul de 1 Tera?

nu stiu de ce , dar o sa vedem peste cativa ani daca am avut dreptate : hardul de 30-40 Tera , intr-o singura “cutiuta” neagra , exista deja (probabil la aceasta ora , “armata” si stim exact la care “armata” ne referim, il are deja. poate e doar o teorie. a conspiratiei. ar putea fi o coincidenta. ar putea fi. 🙂 )

stik-ul de 128 si 256Gb , se gaseste deja pe piata. le este greu sa scoata un stick de 2 , 3 ,4 tera ? nu cred. daca poti si ai tehnologia sa faci la diferenta de 2007-2009  , 180Gb -ATA , 1Tb – SATA…

si acuma bonus: (track)

zilele trecute mi-a iesit fum dintr-un calculator cu 8 core-uri si 32Gb ram.
cand am vazut ca iese firicelul de fum din unitate , am zis “gata , s-a autodistrus , pt ca i-a ‘trecut’ viata calculata in cip-ul de bios :))) “

nu era chiar asa , dar pe aproape.
umblasem mai devreme in unitate sa aranjez cablurile pt ca de vre-o 2 saptamani , statea deschis fara capac unitatea , in ideea ca o sa o curat de praf. (nu s-a intamplat) si am zis hai sa inchid unitatea ca se pare ca prea curand nu o sa o curat de praf. si am aranjat cablurile frumos , si i-am pus capacul.
cand am pornit sursa din butonul de pe spate imi beam linistit apa minerala si , iese fumu’ iese fumu’ , arde focu arde focu’ …hai afara, hai afara…

m-am cacat pe mine !! am zis a luat foc octocore-ul ….asta i-a fost gata .

am scos capacul si ma uitam in zona de unde iesise fumul , pe sus , ca are gaurele si sus unitatea , unde sunt 2 coolere.
zic ba e in zona ram-ului…a luat foc ram-ul…ma uit nimic. ma uit la podul de sud , nimic . ma uit la podul de nord , nimic. podurile bune 🙂 ma uit la podul de vest, la fel nimic.
ba ce a luat foc? nu se vedea nimic ars.
l-am bagat in priza si i-am mai dat un power. cu ochiu geana , inauntru.

fara nici o legatura , inca un clip tampit….

bon revenim:
ii dau power. fum fum , iese focul din nou. ahaa. am vazut de unde . il opresc repede.
iesea fum dintr-un hard. da ma. din harddisk iesea fum.
thaaa.
scot hardul , si sa vad, care e situatia.
ce se intamplase: pt ca sunt cu capul , am pus pe unitate o super-mega-giga sursa de alimentare.
ba una cat sa duca centrala Cernavoda. atat era de puternica , ca porneau toate barele de tensiune , 12 , 5 , 3 si etc , fara sa se sinkiseasca de scurtul de pe alimentare , de pe mufa sata de la hardisc
da ma : s-au atins inauntru, in rahatul de mufa, pinii de + si – de la alimentarea sata a hardului.
soc si groaza . se topise mufa impreuna cu mufa de la hrad… zic gata l-am pierdut si pe asta..
am taiat mufa , am izolat firele si i-am mai dat un power , crezand ca ceva tot s-a ars in sursa. NOP. a pornit perfect , ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.
apoi am curatat contactele explodate de la hard , am pus alta mufa de alimenatre sata , si  hardul la loc. a pornit ma. deci gata . l-am reparat si pe asta. pt ca pini aia subtiri de alimentare sata sunt cate 3 pe ramura , de + si – si 0v

deci erau mai bune mufele cu 4 pini din aia grosi.. mult mai rezistente. (am cunoscut pe cineva care a reusit sa bage invers o mufa din aia cu 4 pini grosi :)))) hahah credeam ca nu se poate)(ba da se poate)

da ma deci a luat foc ramura de 5 volti…
 da si sursa dementa : nu isi da seama ca e catamai scurtcircuitul pe bara de 5 volti ??? cum tu dai asa voltaj cu amperaj in nestire , ca sa sudezi sa faci scantei si flacari galbene , si nu intra in protectie… naaahhh topim tot… asa ceva…

o sa mai comasez o reparatie in aceasi postare , ca “e toate cu harduri”…

asadar mai jos , inca un hard explodat….

 am mai reparat un harddisk…. nu era important hardul in sine (este mic , de 500Gb) cat informatia de pe el… reparatia a durat de la 21;30 pana la 00;30 … pacientul a fost operat cu succes. este o premiera in spitalul-atelier (de campanie) deoarece s-a intervenit direct pe partea nervilor razpunzatori de interfata SATA si drivere de curent pt platane/capete de citire. interventia “chirurgicala” a fost una foarte complicata , deoarece s-a desfasurat “pe cutie craniana deschisa” cu pacientul treaz si constient pe toata durata operatiei. — at Salajean Atelier.

Leave a Reply

  • Rain Viewer