lecede lcd ecran calculator bushit defect

tot pe repede, ca nu e timp, si am chestii importante de facut… pe care inca nu le-am facut (si e jale)

primul lecede LCD defect. pe scurt : lcd-urile daca nu crapa ecranul , cum o sa vedeti in a doua parte , la alt lcd, sau daca partea de comanda a liniilor orizontale si verticale (sau puncte sau cum vreti sa le ziceti) inca functioneaza , respectiv defectul este pe sursa de alimentare , merita facute . (va rog sa nu cititz cu accentul pe i , respectiv merIta …)
asadar , merita facute / reparate, daca problema e la sursa. daca problema este mai departe , spre “ecran” , eu personal , dau cu ele de pamant. sau il returnez “propitarului” sa dea el cu el de pamant :)))) hahaha.

primul caz. lcd Philips , parca , defect sursa.

in principiu , poti sa fii la fel de distrus si retard ca mine , si ar trebui sa iti dai seama ca sunt vreo cativa condensatori umflati si cursi pe acolo. asa ca , vizual , “uitete dupe” (tha am dat de pamant cu limba romana 🙂 ) condensatori umflati sau cursi. se vad cu ochiu’ liber. aia care nu se vad , se masoara cu capacimetrul. (capacimetrul iti spune cat esti de capacitat sa faci o chestie)
in principiu trebuie sa ai tensiunile de pe acolo…12 volti , etc etc tensiuni pt neonashele din spatele ecranului , etc tensiuni. nu sunt tensiunile , si sursa intra in auto-protectie , e bine. ai pb cu sursa. de obicei cu conzii de filtraj. se usuca de la caldura electrolitul din ei , si o iau razna.
gata. hai ca iti dai tu seama.

(aaa disclaimar: bine inteles ca poti sa mori carbonizat si electrocutat in flacari galbene si mori si arzi , si te aduna cu farasul (forashu) si in cel mai bun caz , poti sa ramai decat impotent. asa ca nu te baga daca habar nu ai de ce traiesti pe acest pamant. sa nu zici ca nu am zis…. deci curent, nasol. flacari galbene , explozii de condensatori pusi invers…etc daune …fizice , materiale… ) 

calculeaza curentul , vezi voltajul , fii atent…
asadar atentie la polaritatea condensatorilor , pt ca astia explodeaza , daca sunt alimentati invers. si iti sar in ochi bucati de staniol si cartie si tabla , si toate nenorocirile. (pe care noi le impartim cu femeile 🙂 😀 ) calculeaza….nu fii copil…

al doilea caz. LCD monitor de calculator cu  TV (respectiv cu tuner tv incorporat) ars pt ca a fost alimentat invers. de tata. la bateria de la masina. a incurcat plusu’ cu minusu’. nasol. fum , explozie , si gata monitorul teve.
a ajuns cu frati-miu la mine in atelier.
aici la fel, daca te uiti atent, unii producatori pun niste mici sigurante pe cablaj , dar pe care le poti scoate doar cu letconul. si daca stii sa le recunosti . respectiv , “no user serviceable parts inside” , adica , userul sigur nu stie ce sa ii faca daca il desface inauntru .. si da , scrie si “risk of electrical shock if open inside”… evident… dar aici se aplica vorba din batrani… “hai domne ca nu e complicat, are vreo siguranta arsa inauntru” … stii (ca electronist) ca toti iti spun asta … e ceva simplu, vezi tu , vreo siguranta …ceva

daca nu iti dai seama unde e siguranta pe cablaj si sau dioda “antiprost” care este , probabil ca nu ai de ce sa desfaci monitorul inauntru… citeste doar de amuzament mai departe.
idem se intampla si cu condensatorii de filtraj din surse, intra in autoprtectie sursa pt ca se usuca si curge electrolitul din ei. in principiu reparatia merita ..daca se face repede…

cand nu ai “valoare”a care iti trebuie , pui mai multi in paralel. nu serie. 🙂 te-am pierdut? hihihi

si ultimul caz , irecuperabil de monitor , dar cu care te poti juca in diverse moduri, sau poti sa iti faci o sursa de lumina “plata” , poate pt macro sau ceva…nu stiu… dar eu asta am facut. asadar este evident ca daca “ecranu” e spart nu mai ai ce face cu el, decat sa te distrezi si cam atat. 😀

ii demontezi partea subtire cu lichidele din fata , dar cu atentie ca taie rau sticla aia. si dupa , gata ai o sursa de lumina alba “plata” . (si variabila din butonul “luminozitate” , bine poti sa iei tensiuni , etc vga , sau alte chestii de semnale , daca ai nevoie si te pricepi… )

Leave a Reply

  • Rain Viewer