despre radiatii radio si campuri magnetice

Am primit pe mail, zilele trecute, de la un fost coleg din TVR, un link catre un articol foarte interesant, despre radiatiile radio.
Din start, vreau sa va zic, celor care nu ma cunosc, ca nu sunt deloc genul ala de om cu “folia de aluminiu” pe cap. Cei care ma cunosc, stiu ca sunt chiar radioamator, (am indicativ radio atribuit de ANCOM, in urma unui examen) si ma ocup cu antene cabluri fire, emitatoare, si alte chestii electronice, sau care radiaza RF ori campuri magnetice. (radioamator, nu inseamna ca am post de radio pirat si emit manele)

Deci chiar sunt in masura, sa judec si sa emit ipoteze si afirmatii despre campurile de radio frecventa.
Evident ca fac distinctia intre un camp de radiatie ionizanta si radiatie neionizanta. Radiatia ionizanta, este cea emisa de materialele radioactive, sau atunci cand iti faci radiografie la plamani, si iti pune acel sort de plumb. Radiatia neionizanta, este cea emisa de walkie talkie-uri, rutere wifi, telefoane, etc.
Dar… si aici incepe acel mare “dar”:
Orice radioamator care a construit sau a depanat vreo data o statie de emisie, s-a fript la mufa de antena cu radio frecventa. Da, orice walkie talkie, sau statie portabila de emisie, ori binecunoscutele statii unde vorbesc soferii cele de CB, cu puterea RF intre 1 si 4 wati, daca pui mana pe pinul central de la mufa de antena, o sa iti faca o arsura destul de nasoala.
Demult cand lucram in TVR, aveam un “spor de antena” in bani, pt ca lucram intr-un mediu cu un camp RF, foarte puternic. Si politaii care aveau statie de emisie, aveau la fel, spor de antena. Ulterior, s-a scos acel spor. De ce, nu stiu.
Treaba este foarte simpla: de cand lumea si pamantul, antenele si emitatoarele au fost amplasate la distanta de oameni, tocmai pt ca erau si sunt daunatoare. O statie de emisie fixa, este mai putin periculoasa, pt ca radio frecventa, pleaca ca apa printr-un furtun, pe cablu in sus la antena, acolo se disperseaza in eter, cu un unghi de plecare in sus. Plus faptul ca statia emite un timp scurt, cat se vorbeste la ea, apoi ea ramane pe receptie, si nu mai radiaza. Si inca doua fapte de care trebuie tinut cont: frecventa de emisie, care e mult mai joasa la statiile de emisie, fata de telefoane si wifi si puterea RF.
Eu am mai scris aici pe blog, si mai demult, ca nu mi se pare o idee buna, sa tii in mana, sau langa ureche, un emitator radio, cu antena expusa la 1 mm de piele, emitator care in 80% din timp, emite in continuu. Deci clar asta nu e o idee buna. Evident, efectele pe timp scurt, nu se vor vedea. Dar sa faci constant treaba asta, sa te expui unui camp RF, sigur nu e ok.
Plus faptul ca cine a scris acel articol, l-a scris foarte bine, nu tii un singur emitator, tii 4 emitatoare independente, emitatorul de GSM, emitatorul de WIFI, emitatorul de Bluetoth, emitatorul pt NFC. Sa zicem ca receptorul de GPS nu e nociv, pt ca e receptor, nu emite.
Repet, am ca hobby radioamatorismul, am statii de emisie, si construiesc emitatoare si antene si stiu exact cum se comporta radio frecventa, inca de pe vremea cand nu exista telefonie mobila. 
Inca o chestie care trebuie mentionata: atunci cand telefonul mobil nu are acoperire de la releul la care incearca sa se conecteze, partea de emisie din telefon isi mareste puterea pt a reusi sa comunice cu releul. Acel modul se numeste AGC, automatic gain controller.
Mai jos este un album foto, cu poze din activitatea mea ca radioamator. Sunt convins ca un simplu cititor, nu a avut de a face cu aparatele si antenele la care am avut eu acces in activitatea mea ca radioamator.
Sfaturile mele, sunt aceleasi pe care le da si acel inginer in articolul pe care il voi pune mai jos,
nu te expune inutil la RF. Incearca pe cat posibil sa ai laptop si alte device-uri legate la net, pe cablu. Opreste wifi-ul cand nu iti este necesar. Incearca sa nu vorbesti cu orele la telefonul mobil. Plus restul sfaturilor care sunt date in articolul de mai jos.
Exact cum zicea Dem Radulescu in BD, “nu te expune inutil”  🙂
Unele aspecte nu sunt explicate foarte bine in articol, si le-as fi modificat mai pe intelesul tuturor, dar mi-ar lua destul timp, asa ca o sa las articolul original.
aici este articolul original:
mai jos luat cu copy/paste

Sunt foarte mulţi aceia care se cred imuni şi că ei nu pot fi afectaţi de energia din domeniul microundelor. Totuşi, scriu aici câteva sfaturi pentru utilizarea transmiţătoarelor în condiţii de relativă siguranţă.

 • Recomandarea mea este, totuşi, renunţarea la emiţătoare. Răspândirea lor în toate domeniile, că trebuie sau că nu trebuie, lumea a renunţat la constrângerea pricinuită de cablu şi cu un entuziasm inconştient au trecut masiv să utilizeze transmisia wireless adică “fără cablu”. Dar, cum toate pe lumea aceasta se plătesc “libertatea wireless” are un cost. Se pare, că este foarte ridicat acest cost. Fiecare emiţător are o zonă de interzicere şi una de gardă. Aceste zone au fost pe vremea când inginerii nu erau în slujba comercianţilor şi erau ascultaţi. Acum, dintr-o dată, emiţătoarele sunt în mâna oricui, sau nu ştiaţi asta? Câţi dintre dumneavoastră cunoaşteţi că aveţi în telefonul de tipul SMART patru transmiţătoare (emiţător-receptor) şi un receptor? Ele sunt următoarele: GSM, Bluetooth, 4G, Wi-Fi, iar receptorul suplimentar este GPS.
 • Ei bine, după calculele mele, pentru un emiţător de puterea telefonului celular, zona de interzicere ar fi 30 cm, iar zona de gardă, este undeva la 6-8 m.
 • Zona de interzicere reprezintă zona în care, în anumite condiţii, un emiţător poate arde ţesuturile, sau să provoace arsuri moderate, lente ca evoluţie, de tipul cancerului. Zona de gardă o reprezintă porţiunea din spaţiu unde energia este mai mică, dar hazardul poate face ca organismul să aibă reacţii de apărare de tipul cancer. Putem vorbi că sub valoarea aflată la limita zonei de gardă corpul poate fi expus permanent, făra a avea nici un fel de reacţie. Acolo, în zona de siguranţă, celulele îşi pot face reglajele termice normale. Mai există o zonă energetică, nu este cazul să o dezbatem aici, este vorba despre zona care duce celula să depăşească, în jos, limita de siguranţă de temperatură minimă, zona de îngheţ. Aceasta înseamnă poziţionarea celulelor faţă de o sursă de energie în spaţiu şi inexistenţa altor surse de energie. Cele patru zone, două extreme şi două intermediare, dintre care numai una este optimă vieţii, există şi în jurul Soarelui nostru. Din această cauză eu sunt foarte sceptic că oamenii se vor putea adapta la viaţa pe Marte sau pe Venus.
 • Iată sfaturile mele cu privire la utilizarea echipamentelor de comunicaţii şi cum să supravieţuiţi în această lume, care a devenit ostilă vieţii:

Cum să te protejezi de expunerea la microundele produse de aparatura electronică?

Reguli generale:

 • 1. Să elimini cât mai mult transmisiunile prin conexiune wireless. Să treci înapoi pe transmisia pe cablu. Conexiunea wireless este foarte atractivă dar şi extrem de toxică. Treceţi pe cablu sau pe fibră toate comunicaţiile voastre.
 • 2. Să îţi schimbi obiceiurile. Nu ţine tot timpul reţelele Wi-Fi sau 4G pornite. Porneşte-le numai atunci când ai nevoie. După ce ai terminat cu ele închide-le! Este foarte important să reduci timpul de expunere. Este doar un pas intermediar. Revino, totuși, la conexiunile nepericuloase, pe cablu sau fibră și renunță la dispozitivele care nu permit conectarea la internet decât în modul wireless. Mai devreme sau mai târziu, vei simți aceasta cu părți din corpul tău. Și, nu este, deloc, plăcută această senzație.
 • 3. Să ţii toate echipamentele emiţătoare mai departe de 8 m atunci când nu le foloseşti. Să nu stai mai aproape de 3 m de televizor, sau de becuri cu LED sau cablurile electrice de forță. În general, este bine să eviți apropierea de orice aparat sau dispozitiv care folosește energia electrică și nu este ecranat în mod corespunzător. Cum, majoritatea echipamentelor tehnice și casnice folosesc, într-o formă sau alta, energia electrică, și nu s-a pus, până acum și de către extrem de puține firme producătoare, problema protecției electromagnetice, orice lucru din casa ta, care consumă energie electrică, prezintă un pericol potențial pentru celulele corpului tău.
 • 4. Nu folosi dispozitive de tipul smart. Posibil să fie “deştepte”, dar sunt şi extrem de periculoase. Transmisia Wi-Fi le face toxice. (Smart TV, Smart Watch, Smart meter).
 • 5. Nu folosi încălzire prin pardosea electrică sau cu panouri radiante. Sunt comode, dar prin ele circulă curenţi mari care vă afectează celulele. Dacă, totuşi foloseşti, ecranează-le.
 • 6. Nu folosi echipamente de “protecţie” pe telefoanele celulare. Acestea îngreunează propagarea undelor şi telefonul va face una din două acţiunile următoare. Ori va mări semnalul emis sau va mări timpul de emisie. Amândouă aceste acţiuni, măresc expunerea celulelor tale și sunt toxice pentru organele tale vitale.
 • 7. Nu folosi echipamente electronice pentru respingerea dăunătorilor. Dacă ei pleacă crezi că o fac de bine ce le este? Singurul avantaj, pe care îl ai, faţă de ei, este că ai volum mai mare şi te încălzeşti mai greu.
 • 8. Nu folosi echipamente cu transmisie Wi-Fi în pătuţul copilului. Când copilul se va umple de bube sau răni să nu dai vina pe vaccinuri. Să dai vina pe capul tău prost sau pe lipsa ta de informare.
 • 9. Nu folosi mai mult de 30 minute în 24 ore (o zi) nici un fel de transmiţător (timp total). Dacă trebuie să ai convorbiri lungi du-te la un telefon pe fir. Acolo poţi să vorbeşti până uiţi de tine. Nu confunda telefonul fix cu telefonul celular. Telefonul fix = inofensiv, telefonul celular = periculos.
 • 10. Închide orice aparat electric de care nu ai nevoie. Nu le lăsa în standby. Nu lăsa în priză încărcătoarele de telefon sau tabletă, sunt surse în comutaţie şi lucrează cu înaltă frecvenţă.
 • 11. Nu confundaţi microundele cu cuptorul cu microunde. (mai ales americanii fac această confuzie). Microundele sunt unde electromagnetice din domeniul de frecvenţe (0,3 la 30GHz) Domeniul uzual, care poluează, este (0,9 la 5.9GHz), iar cuptorul cu microunde este un dispozitiv pentru încălzirea şi prepararea hranei. Cuptorul cu microunde funcţionează cu frecvenţa de 2.4GHz, iar 4G, parte a smart phone-ului, funcţionează cu 2.4GHz. Dacă carnea moartă se încălzeşte în cuptorul cu microunde, ce credeţi că face carnea vie lângă telefonul celular? Cuptorul cu microunde = dispozitiv ecranat, inofensiv în exterior, telefonul celular = neecranat şi dăunător celulelor.
 • 12. Nu vorbiţi niciodată cu telefonul celulare lângă creier, inimă, ficat sau pancreas. Aceste organe pot să fie afectate de microunde. Nu ţineţi telefonul în mână când este în funcţiune. Mâna vă va fi afectată de radiaţii. puneţi telefonul pe o masă şi folosiţi hand free cu fir ( Nu hand free cu bluetooth, este emiţător şi el).

Reguli pentru zonele de locuit populate:

În zonele populate trebuie să luăm mai multe măsuri de siguranţă. Aici ne atacă dispozitivele vecinilor precum şi dispozitivele noastre. Dacă dispozitivele noastre pot fi controlate şi este suficient să urmăm cele mai de sus, cele ale vecinilor sunt mai greu sau chiar imposibil de controlat.
 • 1. Trebuie redusă poluarea din surse necunoscute. Acest lucru se face prin folosirea unui dispozitiv electric, cunoscut sub numele de, cuşca lui Faraday. Mai sunt încă trei metode active (Sunt metode care utilizează energie pentru a combate energia. Eu le cunosc, dar eu nu le recomand. Aceasta deoarece nu se cunosc efectele pe termen lung la expunerea la ele. Am să le amintesc, totuşi. Este vorba despre magneţii permanenţi, înaltă tensiune şi generator de ioni sau ozon.
 • 2. Nu folosiţi în cuşca Faraday echipamente electrice de transmisie. Ele vor face toxic mediul din interiorul cuştii şi, în loc de protecţie, cuşca va face mai mult rău.
 • 3. Căutaţi prin casă zonele mai puţin poluate cu reţele Wi-Fi. Acest lucru se poate face prin utilizarea de programe de detecţie. Click aici şi găsiţi două astfel de programe pentru smart phone. Zona unde dormiţi, unde este poziţionat patul, trebuie să fie o zonă unde semnalele sunt cel puţin sub -70 dBm (-80 dBm mai bine) adică sub 0,1nW/cm² pe scara reală a densităţii de energie.
 • 4. Evitaţi zonele unde vă simţiţi obosiţi, neliniştiţi, sau unde aveţi senzaţia de gură uscată sau arsuri în stomac sau duoden. Toate acestea sunt semnale trimise, de corp, către creier şi sunt consecinţa expunerii la radiaţii.
 • 5. Cel puţin o dată pe săptămână să petreceţi cel puţin 8 ore în locuri retrase, fără poluare electromagnetică, 15-20 km faţă de un oraş mare sau 7-10 km dacă este zonă cu dealuri sau munţi. Dar, izolată înseamnă NIMENI, nici măcar o cabană cu cabanieri cu idei progresiste (în creierul munţilor era plin eterul de Wi-Fi pentru că era un cabanier “deştept”). Luaţi cu voi dispozitivul de măsură. Aceste unde nu se văd, se măsoară.
 • 6. Evitaţi aglomerările de oameni şi magazinele tip mall. Nu staţi mai mult de 30 minute pe zi. Dar puteţi să petreceţi mult timp relaxant în parcarea subterană a mall-ului. Acolo, dacă parcarea este construită cu pereţi groşi de beton este ideal. Acolo nu se prinde nici măcar radioul clasic.

Reguli pentru zonele de locuit izolate:

În zonele izolate se întâmplă un alt fenomen. Datorită distanţei mari între transmiţătoare, emiţătorul din mâna omului, telefonul celular, emite intensităţi mari de radiaţie pentru a putea ajunge la releul de retransmisie aflat undeva la 5 km. Aici, în zone izolate, dispozitivele proprii crează premisele contaminărilor grave cu radiaţi. Socul energetic este foarte mare pentru celulele umane. Se vor dezvolta tumori grave şi mari.

 • 1. Nu folosiţi telefoanele celulare în zone izolate. Dacă totuşi este nevoie să le folosiţi vorbiţi cu ele la distanţe mari de corpul dumneavoastră prin dispozitive hand free, dar pe fir. Nu ţineţi telefonul niciodată în mână când vorbiţi la el. Puneţi-l pe un suport.
 • 2. Nu folosiţi internetul în zone izolate (3G, 4G). Acestea au nevoie de semnal puternic şi pot deveni foarte periculoase. Dacă totuşi o faceţi folosiţi perioade scurte de timp, sub un minut. Expunerea maximă este la 30 minute în 24 ore, conform standardelor FCC, dar nu este bine să aveţi expunerea într-o singură perioadă. Dacă este distribuită în timp aceasta nu afectează aşa de tare. (Cam puţin? Da, aşa este. Aveţi de ales dintre voi şi joaca pe internet. Pe cine alegeţi?)

Leave a Reply

 • Rain Viewer